Den Bosch hunkert naar erkenning

SC Heerenveen krijgt er volgend seizoen een prima spits bij. Anthony Lurling is al voor de winterstop vastgelegd door de Friezen, maar moest eerst nog zijn werk bij FC Den Bosch afmaken. De 22-jarige invaller schoot de Bossche ploeg gisteren hoogstpersoonlijk naar de eredivisie.

Met een 2-1 winst op RBC verdiende FC Den Bosch gisteren het kampioenschap van de eerste divisie en tevens de promotie. In hoeverre de ploeg een aanwinst op het hoogste niveau zal zijn, is echter de vraag. Den Bosch is een mix van oude knarren, die in de nadagen van hun voetballoopbaan verkeren, en jong spul, dat talent heeft, maar de ploeg nog niet kan dragen. Zoals Lurling. Die dus vertrekt.

Den Bosch hunkert al enkele jaren naar meer erkenning dan die van een modale eerste divisieclub. In 1992 bereikte de ploeg voor het laatst de eredivisie, maar het jaar daarop volgde meteen degradatie. Waarna Den Bosch enkele jaren zinloos ronddoolde in de kelder van het hotseknots-begoniavoetbal, met als dieptepunt de achttiende stek in 1995.

Dieptepunt? Het kon nog dieper. Naast het sportieve echec was er ook een financieel tekort en speelde Den Bosch in stadion De Vliert, dat de naam 'bouwval' met ere droeg.

Een nieuw bestuur met nieuwe ambities, nieuwe plannen, nieuwe goodwill ook, trad aan en begon te bouwen aan een betere toekomst. In de afgelopen vier jaar werden de financiën op orde gebracht, werd begonnen aan de renovatie van De Vliert en deed de ploeg twee maal mee aan de nacompetitie en werd, gisteren dus, rechtstreekse promotie en de titel afgedwongen.

Dat gebeurde deels met een gezelschap oude spelers, of aardiger gezegd: routiniers. ,,Arnold Scholten, Hans Gillhaus en ik zijn speciaal gehaald om kampioen te worden'', geeft Fred van der Hoorn toe. De aanvoerder speelde negen jaar in het buitenland voor hij werd overgehaald terug te keren op het oude nest. Er zit meer oude glorie in de ploeg. ,,Met Van Grinsven, Gillhaus en Van der Hoorn heb ik tussen '84 en '88 nog bij Den Bosch gespeeld'', herinnert RBC-coach Ruud Kaiser zich. ,,Dat was een leuke tijd.''

Het was een tijd met een herinnering die naar meer smaakt, want in die periode was Den Bosch een vaste eredivisionist. Kaiser: ,,We werden tweemaal zesde. Nu haal je met die plaats Europees voetbal, maar dat was er toen nog niet bij.''

De Roosendaalse coach had bijna zijn oude strijdmakkers de voet dwars gezet met zijn team, dat zich wel fors in de verdediging liet drukken, maar dat af en toe uitbrak en dan voor meer paniek zorgde voor het doel van Aerts dan de Bosschenaren dat aan de andere kant deden. ,,We speelden zwak in de eerste helft'', gaf Van der Hoorn toe. ,,We wisten dat we hoe dan ook kampioen zouden worden, was het niet vandaag dan volgende week of daarna. Maar toch lag er een druk op de ploeg.''

Lurling was er toen nog niet bij. Die kwam pas nadat Den Bosch in de tweede helft de inertie van zich had afgeschud en een fel offensief startte. Twee minuten na de verrassende openingstreffer van Lammers voor RBC werd hij in het veld gebracht. Zijn eerste balcontact betekende meteen 1-1. De snelle speler liet Hopstaken, die tot dan zijn voorganger Hobbelen geen ruimte had gegeven, staan en drong door tot voor het doel waarna hij gelijk maar afrondde. Tien minuten later volgde nummer twee, bijna identiek aan de eerste.

,,Er kwam natuurlijk wat geluk bij, als je zag hoe ik die tweede inschoot'', deed Lurling bescheiden, maar het heeft uiteraard ook te maken met zijn gevoel voor kansen. ,,Zo makkelijk was het niet, hoor. Ze zien me al als speler van Heerenveen en dat geeft veel druk. Na de winterstop heb ik slecht gespeeld en bovendien heb ik een scheurtje in mijn schouder.'' Daarom begon hij ook op de bank, hoewel hij met tien doelpunten een respectabele schutter is. Nummer elf en twaalf waren gisteren de belangrijkste van dit seizoen.

Lurling roemt de perfecte sfeer in de ploeg, die hij toeschrijft aan de symbiose tussen de ouderen en de jonge garde. ,,Van mannen als Van Grinsven leer ik ontzettend veel. Hij heeft me er dit jaar van overtuigd dat ik echt goed kan voetballen.'' Den Bosch drijft op de routine van mannen als Scholten, dominant op het middenveld, de levensgevaarlijke sluipmoordenaar Van der Laan in de spits en Van der Hoorn, die defensief de vlekjes wegwerkt. Toch zal er in jeugd geïnvesteerd moeten worden, vindt ook Van der Hoorn. ,,Als het bestuur in de komende tijd creatief te werk gaat, komt er wel versterking.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden