Den Bosch chanteert milieugroep

Plannen vertragen door naar de Raad van State te stappen? De gemeente Den Bosch is dit 'wapen' van de milieubeweging beu. Wie het waagt bezwaar tegen de nieuwe randweg in te dienen, krijgt een koekje van eigen deeg.

door Toine van Corven

De aanwezigheid van een liefdespaar hamsters kan de aanleg van een compleet industrieterrein frustreren, leert de geschiedenis in Zuid-Limburg. Maar ook elders is procederen bij de Raad van State een effectief middel gebleken. De RvS heeft veel kostbare tijd nodig om tot een besluit te komen, zo kostbaar dat een project alleen al door de dreiging met een procedure, onhaalbaar of duurder wordt.

De milieubeweging heeft van het aanspannen van procedures een sport gemaakt, luidt nogal eens het verwijt. Den Bosch wil rond de aanleg van de zuidwestelijke route Gementweg eventuele bezwaarmakers nu voor zijn. Als ook maar één milieugroep naar de RvS stapt, dan schrapt de gemeente de benodigde procedure voor een ecologische verbindingszone, waarin twee diertunnels, tussen de natuurgebieden De Gement en het Bossche Broek. De waarschuwing is vooral gericht tegen De Groene Ring, de milieuclub die zich het hardnekkigst verzet met als argument dat de diertunnels te smal zouden zijn.

'Absurd', vindt de gemeente het dat de milieugroep enerzijds wil samenwerken aan een natuurverbinding, maar de gemeente tegelijkertijd voor de rechter bestrijdt.

De provincie, die meebetaalt aan de diertunnels, staat op het punt om het bestemmingsplan voor de Gementweg goed te keuren. Volgens de gemeente wordt daarin ruimschoots rekening gehouden met het natuurbelang. De Brabantse Milieufederatie, die een gematigd standpunt inneemt, zou de hardliners binnen de achterban in moeten tomen, vindt de gemeente. Dat kan niet, zegt BMF-directeur J. van der Schroeff. Alle 130 aangesloten clubs zijn autonoom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden