Den Bosch baalt van vertrek De Bijenkorf

Reportage | Brabantse hoofdstad wil winkeltopper blijven

DEN BOSCH - 'De locatie van de winkel' en 'het verzorgingsgebied' voldoen niet. Dat zegt De Bijenkorf over de vijf filialen die het warenhuis gaat sluiten. In het trotse Den Bosch komt die toelichting hard aan. Het CDA is bezorgd en wil dat het gemeentebestuur er alles aan doet om de winkelketen op andere gedachten te brengen. "We willen bij de top-10 Nederlandse winkelsteden blijven horen", zegt fractievoorzitter Ben Wagemakers. "Dit helpt daar niet bij." Ook in Groningen, Breda, Arnhem en Enschede gaat De Bijenkorf filialen sluiten.

Actieperiode 'De Drie Dwaze Dagen' leveren haar 25 procent meer klanten op, vertelt Fieke Suilen, filiaalmanager van de Bossche lunchroom, patisserie en chocolaterie Den Otter. Ze herschikt de verpakkingen met 'Bossche koek' op de toonbank. "Onder hen veel mensen uit de omliggende dorpen. Ik merk het aan De Bijenkorf-tasjes waarmee ze binnenkomen. Wij trekken een wat ouder publiek, net als De Bijenkorf." Suilen denkt niet dat de lunchroom over de kop gaat als het warenhuis over drie jaar uit de stad verdwijnt. "Maar het is een trekker, De Bijenkorf. En elk kopje koffie is toch meegenomen."

"Kind, nu gaan we eerst wat drinken", zegt een dame tegen haar shop-vriendin bij het verlaten van een van de boetieks. Hier in de chique Kerkstraat maakt het vertrek van het warenhuis de tongen nauwelijks los. "Het filiaal hier is zó klein. De Bijenkorf is juist sterk in Eindhoven en Amsterdam omdat er én een meubelafdeling, én een kookhoek én een afdeling met allerlei prulletjes is", zegt Joyce Heijnen van kledingzaak Caroline Biss. "Maar in Den Bosch is zelfs de Hema mooier. Ik begrijp wel dat de directie met minder filialen doorgaat. Doe het goed, of doe het niet." Heijnen verwacht er zelf geen klant minder om. "De merken die ze voeren, kun je hier in de straat ook krijgen. Claudia Sträter zit gewoon dáár."

Verbaasd stelt verkoopster Marjoleine Melis van Vanilia de vraag aan een collega. "Vind jij dat De Bijenkorf de stad status geeft?" Nee hoor, is de conclusie. "Mensen komen toch vooral naar Den Bosch voor de leuke boetiekjes. Ik kan niet zeggen dat ik De Bijenkorf ga missen." Melis wijst naar warenhuis Zoomers, aan de overkant. "Eigenlijk is dát onze Bijenkorf." Bij Zoomers spreken ze dat niet tegen. Verder houdt het personeel wijselijk zijn mond over de concurrent.

Zeker, de middenstand in Den Bosch overleeft het wel, denkt ook het CDA. De historische binnenstad is prachtig, en de stad heeft een paar interessante musea. Maar fractievoorzitter Wagemakers vindt het vertrek van De Bijenkorf wel 'drie stappen achteruit'. Hij verwacht dat er landelijk maar een paar steden overblijven die in trek zijn om te 'funshoppen', en Den Bosch moet daar bijzitten.

Tot voor kort waren er zelfs nog plannen voor een nieuwe, grotere Bijenkorf in de stad. "Het college moet het gesprek aangaan. Misschien bemiddelen bij het vinden van financiers, of hulp bieden bij het oplossen van problemen met vergunningen of parkeren", vindt Wagemakers. De stad moet nog maar eens duidelijk maken wat voor een geweldige 'locatie' en wat voor prachtig 'verzorgingsgebied' De Bijenkorf dreigt mis te lopen. Wagemakers hoopt dat op zijn minst het huidige filiaal blijft.

Primark neemt De Bijenkorfpanden in Arnhem en Enschede over. In Den Bosch moeten ze van die goedkope kledingzaak niets hebben. De boetieks in de Kerkstraat steken hun afkeer niet onder stoelen of banken. Kiki Top bekent dat ze zelf graag zou rondstruinen in de Primark, maar voor de zaken bij Brasserie Top lijkt die winkel haar geen goed idee. "Hij trekt jonge meiden die komen voor goedkope kleding. Die gaan bij McDonalds een broodje eten, niet hier."

Vestigingen Arnhem en Enschede dicht in 2014
Met 'verslagenheid' en 'chagrijn' reageren de andere vier gemeenten die het in de toekomst zonder Bijenkorf moeten doen in de lokale media. "Ongelooflijk jammer", vindt de Bredase wethouder van economie Cees Meeuwis. Hij vindt het warenhuis 'arrogant', omdat het heeft gezegd dat klanten best kunnen uitwijken naar Eindhoven, Rotterdam of Amsterdam.

De vestigingen in Breda en Groningen zullen, net als Den Bosch in 2016 sluiten. De winkels in Arnhem en Enschede al in 2014.

Groningen legt zich nog niet neer bij sluiting, wethouder van economische zaken Joost van Keulen wil met de Bijenkorf in gesprek om de winkel alsnog voor zijn stad te behouden. "De dichtstbijzijnde Bijenkorf wordt straks Utrecht. En die moet heel Noord-Nederland gaan bedienen? Ik zie dat nog niet gebeuren."

Warenhuis zegt bonden sociaal plan toe
Vakbonden hebben van het bestuur van de Bijenkorf de toezegging gekregen dat het sociaal plan dat dit jaar afliep, tot 2016 wordt verlengd. Dat meldde FNV Bondgenoten gisteren na een gesprek over de sluiting van vijf filialen.

Het huidig sociaal plan, met afspraken over begeleiding naar een nieuwe baan en een ontslagvergoeding, is verlengd en geldt in ieder geval tot en met de sluiting van de vestigingen in Breda, Den Bosch en Groningen in het voorjaar van 2016, zei FNV-bestuurder Iris van der Veen.

"Dit geldt voor de werknemers met een contract voor onbepaalde tijd. Ons is verteld dat werknemers met een contract voor bepaalde tijd bij de filialen die het eerst dichtgaan, Arnhem en Enschede, ook aanspraak kunnen maken op het zogeheten outplacementbudget van 3750 euro."

(ANP)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden