Demonstrerende agenten willen AOW naar 66

Politieagenten blokkeren de toegang in het gebouw van werkgeversorganisatie VNO/NCW in Den Haag. Beeld EPA

Enkele tientallen demonstrerende politieagenten hebben maandagochtend het gebouw van werkgeversorganisatie VNO-NCW in Den Haag geblokkeerd. De actie is onderdeel van hun protest tegen het mislukken van de pensioenonderhandelingen. Ze droegen onder meer een spandoek met zich mee met de tekst: “Politie laten doorwerken tot 68 = ongezond, onveilig, ondankbaar”. Ze willen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren op 66.

“We voeren actie, omdat we zien dat de pensioenen steeds verder onder druk komen. Daarbij  is voor zware beroepen de leeftijdsgrens veel te ver opgelopen”,  zei Gerrit van de Kamp van politiebond ACP. De meegereisde agenten spraken over de verharde cultuur in de maatschappij en vertelden dat veel collega’s kampen met posttraumatische stressstoornissen. 

Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, sprak met megafoon de agenten toe en zei de zorgen van de politiemensen te delen.  Hij roept de vakbonden op snel weer om de tafel te komen voor pensioenonderhandelingen. “Wij willen net zo graag als jullie een doorbraak in het pen­sioendossier”, zei De Boer. Na zijn toespraak verhinderden actievoerders hem de toegang tot het gebouw.

“Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde, waarvoor werk­gevers en werknemers gezamenlijk de verantwoordelijkheid dragen. ­Laten we die gedeelde verantwoordelijkheid waarmaken in plaats van eenzijdig actie te voeren”, aldus De Boer. Hij zei er ook van te balen dat het overleg is gestrand.

Deeltijdpensioen

In een brief aan de actievoerders schreef De Boer dat hij veel aanknopingspunten ziet om tot afspraken te komen. Ook zien de werkgevers in, zegt hij, dat het in sommige sectoren, zoals bij de politie, steeds lastiger wordt om gezond de eindstreep te halen. “De een-op-eenkoppeling van de pensioenleeftijd aan de levensverwachting moet worden aangepast. We moeten waar nodig veel meer inzetten op maatwerk, zoals deeltijd­pensioen”, schrijft de werkgeversvoorman.

Ook bij het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid en op het Malieveld demonstreerden politiemensen. Zij zijn het vooral oneens met de huidige pensioenleeftijd en zullen tot aan de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart blijven protesteren. Ook als de partijen weer gaan onderhandelen over het pensioenstelsel, gaan de acties door, liet Van de Kamp weten. “Onze achterban is het echt zat. Dit houdt pas op als er een deal is en niet eerder.”

Ook minister Wouter Koolmees van sociale zaken werd voor een ­moment de doorgang belet. Hij zei het ‘chagrijn’ van de actievoerders te begrijpen. Hij zei graag snel weer met de bonden om de tafel te gaan zitten. 

Lees ook:

Dit zijn de gevolgen van het klappen van het pensioenoverleg.

Het mislukken van het pensioenakkoord heeft gevolgen voor jong en oud. 

The day after: iedereen geeft elkaar de schuld van het mislukken van het pensioenakkoord.

Een dag na het klappen van het pensioenoverleg overheerst teleurstelling, zowel in politiek Den Haag als in de polder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden