Demonstreren met een ijsje in de hand

Na de huisartsen en de politie kwam gisteren het gemeentepersoneel in actie. Meer dan 10000 ambtenaren verzamelden zich op het Museumplein in Amsterdam, maar de sfeer bleef mat.

Het mooie weer maakt de actie tot een aangenaam dagje uit. Actievoerders voorzien van gele sjaaltjes, blauwe petjes en zwarte ballonnen met de tekst: 'Gemeentepersoneel in actie', luisteren onder het genot van een ijsje naar vertegenwoordigers van de bonden.

Zo zegt Willem Jelle Berg van het CNV dat ze de 'dictaten' van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) 'niet langer pikken'. ,,De VNG gedraagt zich als een verwend kind dat zeurt om een snoepje'', aldus Berg. De stakers beantwoorden zijn pleidooi met veel getoeter.

Ook Agnes Jongerius, de nieuwe voorzitter van vakcentrale FNV, krijgt veel bijval. Zij verwijt de gemeenten dat er acht maanden na het najaarsakkoord nog steeds geen cao bereikt is, terwijl dat voor miljoenen werknemers in de private sector inmiddels wel is gelukt.

,,Het geeft toch een collectief gevoel, zo'n actie'', zegt een ambtenaar die bij de gemeente Amsterdam werkt. Ondertussen kijkt hij naar de rookpluim die opstijgt vanuit de menigte. Er staat een houten stellage met actieposters in brand, vermoedelijk aangestoken door een van de honderden aanwezige brandweermannen. Twee onfortuinlijke collega's liepen lichte brandwonen op. .

Karel Steven (56) van de brandweer Amstelveen is om een andere reden woedend. ,,De VNG kan ons gewoon niet met 0,6 procent loonsverhoging afschepen'', vindt hij. ,,Wat moeten we straks tegen onze kinderen zeggen als we geen brood op de plank krijgen?'', zegt hij terwijl hij zich opwindt. ,,Dit kan gewoon niet.''

,,Ik ben niet zo'n staker'', zegt een medewerker van de gemeentereinigingsdienst in Midden-Drenthe. ,,Maar nu maak ik een uitzondering. Ik ben boos, en ik vind dat er actie moet worden ondernomen tegen deze cao. Het zal zeker niet de laatste keer zijn dat ik actie voer dit jaar.''

Radj Raghoe uit Dordrecht, die bij de afdeling Toezicht werkt, vindt het belachelijk dat opnieuw de mensen met de laagste inkomens de dupe zijn. ,,Wij vinden 0,6 procent salarisverhoging veel te weinig. Ze hebben ons 1,25 procent beloofd'', zegt Raghoe met harde stem, om boven het geluid van de vakbondsman uit te komen. Toch heeft niet al het gemeentepersoneel in Dordrecht het werk neergelegd, vertelt hij. ,,Sommige mensen wilden niet actievoeren ten koste van een vrije dag.''

Carla de Ruy, werkzaam als analiste bij de GGD in Amsterdam, is gekomen om 'solidair' te zijn met haar collega's. ,,Veel mensen bij de gemeente hebben fysiek zware beroepen, die horen niet tot hun 65ste te werken'', zegt ze.

Om kwart over twee sluit presentatrice Carrie de bijeenkomst af: ,,Als de VNG doof blijft voor het geluid dat wij hebben laten horen vandaag, zullen er nog meer acties volgen deze zomer.'' De actievoerders verspreiden zich daarop over het plein, sommige met de spandoeken onder de arm.

Die kunnen misschien binnenkort weer uit de kast getrokken worden. De Abvokabo en het CNV voorspellen in ieder geval dat het de komende tijd tot meer acties zal komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden