Demonstraties tegen Trump kunnen nog wel eens lang doorgaan

Een demonstrant wordt opgepakt in Portland, Oregon. Beeld REUTERS
Een demonstrant wordt opgepakt in Portland, Oregon.Beeld REUTERS

Als de eerste 48 uur na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump een voorteken zijn, dan zou de machtsoverdracht de komende maanden weleens onrustig kunnen worden. Duizenden woedende tegenstanders van Trump gingen in verschillende steden de straat op. Ze droegen maskers van Donald Trump, spandoeken en kartonnen borden met leuzen als 'Niet mijn president' en 'Nooit Trump'.

Plotselinge demonstraties doken op in steden als New York, Baltimore, Denver, Minneapolis, Dalles en Philadelphia. De aantallen demonstranten varieerden, van honderden tot meerdere duizenden.

Over het algemeen verlopen de demonstraties vreedzaam, maar op enkele plekken, vooral in Californië, dreigden ze uit de hand te lopen. In Oakland staken woedende actievoerders autobanden in brand en vernielden ze enkele ramen en een politiewagen. Ook in Santa Cruz was het onrustig.

In Portland, in de staat Oregon, leidde een protest gisteravond tot rellen. Er werden vernielingen aangericht, auto's werden bekrast en politieagenten kregen stenen naar hun hoofd gegooid. Door de 'criminele houding' van de demonstranten groeide het protest volgens de politie in Portland uit tot een 'oproer'. De politie zette traangas in om de demonstranten uiteen te drijven en arresteerde 29 mensen.

Donald Trump kon het niet laten op Twitter te reageren op de demonstraties. "We hebben zojuist een open en succesvolle verkiezing gehad. Nu demonstreren professionele betogers, opgehitst door de media. Dat is heel oneerlijk."

Vandaag toonde hij zich op datzelfde Twitter toch weer mild. "Ik hou van het feit dat kleine groepen demonstranten de passie hebben voor ons land. We gaan allen samenkomen en trots zijn."

Chicago

Correspondent Jan-Albert Hootsen ging kijken in Chicago, de thuisstad van Obama en de plek waar zeven op de tien mensen op Clinton stemden. Daar geen vernielingen, zag hij. Wel werden er vijf mensen opgepakt bij kleinere incidenten. Hij maakte de volgende reportage:

"Ongeveer tweeduizend demonstranten verzamelden zich bij de wolkenkrabber in het centrum van de stad die in grote letters de naam van de volgende president op de voorgevel draagt. Het is een toren die volgens columnist Ryan Smith van website Chicago Reader in het progressieve Chicago nu meer lijkt op een middelvinger richting de kiezers in de stad.

"Ik mocht niet stemmen en zal dat ook niet mogen als ik 18 word, want ik heb geen papieren ", zegt de 16-jarige Mexicaan Alex Fiscal, die door zijn ouders naar de VS werd meegenomen toen hij minder dan een jaar oud was. Ook hij liep woensdag in Chicago mee. Samen met een klein groepje andere demonstranten blokkeerde hij op Lake Shore Drive enkele uren het verkeer.

"Voor mij is dit de enige manier om mijn stem te laten horen en te laten zien dat mijn familie en ik geen criminelen, drugdealers of verkrachters zijn, zoals Trump over Mexicanen heeft gezegd", zegt hij. "Wij zijn inwoners van dit land, net als alle andere Amerikanen. Dit land is gebouwd door migranten, onze stem moet gehoord worden."

Fiscal vindt het vooruitzicht van een presidentschap van Trump angstaanjagend, vooral vanwege diens verkiezingsbelofte ongedocumenteerde migranten massaal te deporteren.

"Het was best eng om de straat op te gaan en te demonstreren vanwege mijn status als 'illegaal', maar ik had geen keuze", zegt hij. "Ik ben doodsbang dat ik straks van mijn ouders word gescheiden, dat ze straks worden teruggestuurd naar Mexico. Daarom was de demonstratie ook wel weer heel mooi. Het was een teken dat mensen iets om minderheden en migranten geven. Dat schept hoop."

Demonstranten op een bus in Chicago, voor de Trump-toren. Beeld Getty Images
Demonstranten op een bus in Chicago, voor de Trump-toren.Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden