Demonstraties Pegida afgelast in twee steden uit vrees voor botsingen

Demonstratie tegen Pegida in Flensburg. Beeld epa
Demonstratie tegen Pegida in Flensburg.Beeld epa

Na Dresden gaat ook in de Duitse stad Braunschweig een geplande demonstratie van Pegida vandaag niet door. 'Te gevaarlijk', verklaarde een politiewoordvoerster. De demonstraties zijn afgelast uit vrees voor botsingen met demonstranten die fel tegen de beweging zijn. In Denemarken gingen aanhangers van de anti-islamgroep voor het eerst de straat op.

Redactie

Er waren volgens de politie zo'n 250 aanhangers van Bragida (Pegida in Braunschweig) in de stad. Hier tegenover stonden ongeveer 5.000 tegendemonstranten. Braunschweig ligt in de deelstaat Nedersaksen. In Dresden zijn alle openbare bijeenkomsten in de open lucht maandag verboden vanwege terreurdreiging. De anti-islambeweging Pegida demonstreert al weken op maandagavond, maar doet dat veelal iets later op de avond.

Ook in andere Duitse steden waren vandaag maandag meer tegendemonstranten op de been dan aanhangers van de anti-islambeweging Pegida. De grootste anti-Pegidademonstraties waren in München en in Wiesbaden. In München gingen naar schatting 10.000 mensen de straat op om te demonstreren voor een open en tolerante maatschappij. Vorige week demonstreerden twee keer zoveel mensen in de stad.

Sommigen volgden de oproep van de organisatoren en droegen carnavalskleding. Eén man droeg een zebrapak met de tekst: 'Ik kom uit Afrika en toch houdt iedereen van mij.'

In Würzburg namen volgens de politie ongeveer 1200 mensen deel aan een demonstratie. Duizend mensen verzamelden zich in Neurenberg om te protesteren tegen rechtsextremisme. In Flensburg pleitten 2.500 mensen tegen racisme en voor tolerantie.

Maagdenburg

Ook in Maagdenburg, in de deelstaat Saksen-Anhalt, gingen mensen de straat op om te betogen tegen Pegida. Er waren volgens de politie in deze stad zo'n 6.000 demonstranten op de been. Tegelijkertijd waren er rond de zeshonderd aanhangers van de Maandenburgse Pegidabeweging in de stad. De politie zorgde ervoor dat de twee groepen elkaar niet in de haren vlogen.

In Osnabrück kwamen enkele duizenden op de been tegen Pegida. Deelnemers van verschillende politieke partijen, vakbonden en kerkelijke organisaties liepen door de binnenstad. Een van de sprekers is de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Nedersaksen, Boris Pistorius.

Denemarken

In drie Deense steden hebben aanhangers van de anti-islambeweging Pegida vandaag voor het eerst gedemonstreerd. In de hoofdstad Kopenhagen waren volgens de politie zo'n tweehonderd mensen op de been. In Aarhus, in het noordoosten van het land, waren dat er enkele tientallen. In de zuid-westelijke stad Esbjerg demonstreerde een onbekend aantal mensen.

In Aarhus waren veel meer tegendemonstranten aanwezig, maar de protesten zijn rustig verlopen, zei een politiewoordvoerder. In de Noorse hoofdstad Oslo demonstreerden aanhangers van Pegida voor de tweede keer. De ongeveer zeventig deelnemers werden door tegendemonstranten met sneeuwballen bekogeld, meldde de Noorse omroep.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden