Demonstraties Den Haag mogen doorgaan op voorwaarden

De politie controleert de anti-IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk op 10 augustus. Beeld anp
De politie controleert de anti-IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk op 10 augustus.Beeld anp

De vijf aangekondigde demonstraties in Den Haag mogen op 20 september plaatsvinden, maar alleen onder voorwaarden. Zo moeten de partijen zich houden aan aangewezen locaties en moeten de demonstraties 'statisch plaatsvinden', schrijft burgemeester Jozias van Aartsen vandaag in een brief aan de organisaties van de betogingen.

Eerdere demonstraties in Den Haag liepen uit de hand. Tijdens pro-IS demonstraties werden anti-semitische leuzen gescandeerd. Tijdens een demonstratie tegen moslimextremisme werden stenen gegooid door tegendemonstranten.

Om te voorkomen dat nieuwe demonstraties uit de hand lopen, hebben de vijf demonstrerende groepen specifieke demonstratielocaties toegewezen gekregen, die 'voldoende fysiek van elkaar gescheiden zijn' en niet in woonwijken liggen of door straten voeren. 'Dit om de veiligheid van de deelnemers van de verschillende demonstraties en het reguliere publiek in de directe omgeving te kunnen waarborgen en het risico op wanordelijkheden en verkeersproblemen te kunnen inperken', schrijft Van Aartsen.

De organisaties Pro Patria (voor het vaderland), de extreem-rechtse NVU en de extreemlinkse AFA mogen niet door de Schilderswijk en andere wijken in Den Haag lopen, zoals zij wel hadden gewild.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden