Demonstranten: we willen geen revolutie, we willen democratie

De protesten in Hong Kong gaan door. Beeld afp
De protesten in Hong Kong gaan door.Beeld afp

Na een massale betoging tegen geweld en voor meer democratie in Hongkong gisterenavond zijn er in de afgelopen nacht verschillende kleine incidenten geweest. De politie greep onder meer in met pepperspray, maar een echte confrontatie bleef uit. Aan de betoging deden tienduizenden mensen mee. Zo'n 2000 betogers brachten de nacht door op straat.

Redactie

Gisteren eiste de hoogste bestuurder van Hongkong dat de demonstranten in de voormalige Britse kroonkolonie uiterlijk maandag hun blokkades opheffen zodat de ambtenaren in de stad weer aan het werk kunnen. Leung Chung Ying zei in een televisietoespraak dat hij bereid is 'alle noodzakelijke middelen' in te zetten om de rust in de stad te herstellen.

'Geef ze geen reden'
Een protestleider zei zaterdagavond laat dat blokkades naar regeringsgebouwen worden opgeheven. "Als wij een weg vrijmaken voor regeringsfunctionarissen, heeft Leung geen reden meer onze protesten te beëindigen", sprak Benny Tai van Occupy Central tegen enkele duizenden betogers.

Stoppen met demonstreren zijn de betogers niet van plan. Ze maken zich op voor een krachtmeting met de autoriteiten. Alex Chow, leider van de Hongkong Federatie voor Studenten, riep betogers op om vol te houden en dapper te zijn. "Dit is slechts de stilte voor de storm", zei hij.

De verdeelde gemeenschap van Hongkong
Het verhaal van Leung Chung Ying, de bestuurder zou de bevolking eigenlijk moeten aanspreken. Een 'self-made-man' die zich omhoog werkte in een stad die leeft op commercie. Maar Leung is absoluut niet populair. En dat komt voornamelijk door zijn banden met het vasteland van China.

Het is de invloed van de regering in Peking in de voormalig Britse kroonkolonie waardoor de stad al dagen lam ligt. De boosheid wordt overigens niet door alle mensen in Hongkong gedeeld. Vrijdag ontstonden de eerste de rellen tussen de demonstranten en andere burgers die probeerden de blokkades op te heffen. De gemeenschap van zeven miljoen inwoners is een verdeeld.

Pro-Peking comité
De demonstranten gingen de afgelopen week met tienduizenden de straat op om te protesteren tegen Leung en de plannen om de kandidaten voor de verkiezingen in 2017 te laten screenen door een comité dat Peking welgezind is. Sinds in 1997 het 'Eén land, twee systemen' beleid werd ingevoerd door het vasteland van China waren de protesten niet meer zo hevig. Door de invoering van dit systeem kon Hongkong zijn eigen poltieke systeem houden en zijn de rechten, wetten en vrijheid van de inwoners gewaarborgd.

Volgens Joshua Wong, de zeventienjarige studentenleider, zijn de demonstranten niet opzoek naar een revolutie, maar eisen ze slechts democratie. De ontevredenheid waardoor de protesten ontstonden gaat verder dan alleen de positie van Leung en de politieke hervormingen. Inkomens zijn gestagneerd en de het dagelijks leven is duurder geworden. De verschillen tussen arm en rijk behoren in Hongkong tot de grootste ter wereld en het gemiddelde inkomen van mensen onder de 24 ligt onder de 800 euro per maand.

Loze beloften
Velen in Hongkong verwijten Leung zijn slappe houding jegens Peking en vinden dat hij zijn belofte om de salarissen te laten stijgen en de huizenprijzen weer onder controle te krijgen niet is nagekomen.

Volgens Willy Lam, professor politicologie aan de Chinese Universiteit van Hongkong is het 'Eén land, twee systemen-principe' verwaterd in de afgelopen jaren. Van de mensen die verhuisden vanuit het vasteland staan enkelen nog welwillend tegen over de regering in Peking, maar anderen zijn het communistische systeem ontvlucht en vinden dat de westerse vrijheden van Hongkong door de jaren heen zijn geërodeerd onder invloed van de Chinese media en de economie.

"Het is in ieder geval duidelijk dat de huidige bestuurder geen mandaat heeft", sprak Anson Chan een geliefde voormalige secretaris generaal. "De rechterlijke macht, de rechtsstaat en de rechten en vrijheden die gegarandeerd zouden zijn na de Chinese overname verdwijnen voor onze ogen. Onze kernwaardes en manier van leven staan op het spel", zei Chan in een interview in Londen.

Leung, onder de bevolking van Hongkong beter bekend als 'CY', stelde de demonstranten voor om in gesprek te gaan met het bestuur om de spanningen de kop in te drukken. Maar de activisten wezen dat voorstel af nadat ze werden aangevallen. De autoriteiten zouden samen werken met criminele bendes om de protesten te beëindigen, volgens de demonstranten. Een beschuldiging die door de autoriteiten wordt ontkend.

Profiel
Leung is lid van de Chinese Volks Politieke Adviserende Raad en hielp met het vormgeving van Hong Kongs 'Basis-wet', de mini-grondwet van de stad. Nadat hij zijn school in Hongkong had afgemaakt, vertrok de zoon van een politieagent naar Engeland om te studeren voor vastgoeddeskundige. Na zijn thuiskomst werkte hij in het vastgoed waar hij zich voornamelijk bezig hield met landpacht, een belangrijke bron van inkomsten voor de regering. Leung behoort niet tot de superrijken, maar zijn luxe huis in Hongkongs Victoria park weerspiegeld zijn succes. Door zijn achtergrond wordt Leung gezien als een zakenman die flink heeft geprofiteerd van zijn banden met het vasteland van China.

Volgens Chan, is het belangrijk dat de regering in Peking de bevolking van Hongkong vertrouwd. "Ik ben ervan overtuigd dat we ons stem verantwoordelijk zullen gebruiken, mits we eerlijk mogen stemmen. We zullen een bestuurder kiezen die kan samenwerken met Peking, maar die tegelijkertijd kan opkomen voor de bevolking van Hongkong. En in de huidige bestuurder zien we die kwaliteiten niet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden