Demonstranten verwelkomen Netanjahoe

Premier Israël op bezoek in Nederland

De Israëlische premier Benjamin Netanjahoe wachten vandaag en morgen tijdens zijn werkbezoek aan Nederland niet alleen een lunch met minister-president Mark Rutte en een ontvangst door koningin Beatrix, maar ook tal van demonstraties. Het Nederlands Palestina Komitee, Gate 48 (opgericht door Israeliërs in Nederland) als ook andere organisaties hebben de afgelopen week tot protestacties opgeroepen, zowel morgen op het Plein voor de Tweede Kamer, als vandaag bij het bezoek van de Israëliër aan de Portugese synagoge in Amsterdam.

Tijdens het bezoek, waarbij Netanjahoe ook aparte gesprekken voert met de ministers Rosenthal (buitenlandse zaken) en Verhagen (economische zaken), zullen naast de bilaterale betrekkingen naar alle waarschijnlijkheid ook de sancties tegen Iran aan de orde komen. De EU beslist volgende week over een aanscherpen van de maatregelen die Teheran ervan moeten weerhouden een kernwapen te produceren. De Israëlische premier wil zijn gastheren zijn visie presenteren op het inmiddels meer dan drie jaar stilliggende vredesproces. Maandag stelde Netanjahoe tegenover Israëlische parlementsleden dat de Palestijnen geen interesse hebben in het hervatten van de vredesonderhandelingen.

'Conflict is onoplosbaar, dus we doen ons best er niet voor'
In een interview met Trouw vertelt de Israëlische auteur Etgar Keret hoe hij afgelopen zomer zijn premier mocht interviewen. Zijn vrouw gaf hem een briefje mee: 'Meneer Benjamin Netanjahoe, ik smeek u om alles in uw macht aan te wenden voor de vrede, doe het voor de toekomst van onze kinderen en de uwe. Bedankt, Sjira.'

"Ik schoot in de lach en zei tegen mijn vrouw dat ik mezelf niet voor schut wilde zetten", herinnert Keret. "Ze was helemaal ontdaan door mijn reactie en ik voelde me daarna vreselijk schuldig. Op weg naar het vliegveld realiseerde ik me dat ik op voorhand de hoop op verbetering al had opgegeven. Netanjahoe is een afschuwelijke leider en maakt met zijn rechtse politiek een even afschuwelijk land van Israël. Betekent dat dan dat ik me daar maar bij neer moet leggen? Ik besloot hem één vraag te stellen: 'Wat doet u eraan om het Israëlisch-Palestijns conflict op te lossen?' Misschien naïef, zoals de journalisten me vertelden. En inderdaad reageerde Netanjahoe eerst met een relaas over het echte gevaar: Iran. Omdat ik maar één vraag had, verzocht ik hem oprecht om een echt antwoord te geven. En toen zei hij ineens: 'Dit is een onoplosbaar conflict en dus doen we op dit moment ons best er niet voor.' De journalist naast me begon tegen mijn scheen te schoppen en Netanjahoe's assistenten beëindigden het gesprek." Niet eerder had Netanjahoe zich zo onomwonden uitgelaten over het perspectief van het conflict en de passieve Israëlische houding. "Ik had helemaal niet door dat ik een scoop te pakken had", zegt Keret. "Ik probeerde slechts recht te doen aan het briefje van mijn vrouw en mijn eigen verantwoordelijkheid."

DE VERDIEPING Stem van jong Israël

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden