Demonstranten uit Rome en Milaan komen voor niets

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Opgetogen joelend en fluitend hangen de Italianen uit de raampjes wanneer zij het Amsterdamse Centraal Station binnenrijden. Maar wagon voor wagon verstomt het uitgelaten gejuich bij de aanblik van de Mobiele Eenheid. Vijfentwintig ME-ers springen vanaf het perron de rails op. De trein is omsingeld. Alleen het geblaf van een politiehond klinkt over het perron.

Na een reis van ruim twintig uur komt een overvolle trein uit Milaan met drieduizend Italiaanse 'zwartrijders' aan. Een uur later zal een tweede uit Rome volgen, met nog eens tweeduizend mensen. De Italianen willen meelopen met de werklozenmars tijdens de tegentop in Amsterdam. Na een negenurige bezetting van het station van Milaan heeft de Italiaanse regering gratis de treinen ter beschikking gesteld.

De Milanese trein komt aan als de mars al begonnen is. Maar als de demonstranten uiteindelijk de trein uit mogen, is de mars al afgelopen. Een helikopter hangt luid en dreigend in de lucht. Bedremmeld en stil verlaten de Italianen via een zijuitgang het station. De meesten zijn jong. Deborah (30): “De reis was historisch. We deelden ons eten en sliepen samen in het gangpad, want de trein zat overvol. Noord- en Zuid-Italianen, die anders tegenover elkaar staan, gingen broederlijk met elkaar om.”

“Twaalf procent van de bevolking is werkloos. In Sicilië zit een op de twee mensen zonder werk”, zegt Antonio (20) uit Sicilië. Hij heeft er al 36 uur reistijd op zitten. “De mars is belangrijk want de politici doen niets”, zegt hij. “De mensen in Europa moeten weten dat het in Italie een groot probleem.” Dat ze de werklozenmars hebben misgelopen, vindt Antonio geen probleem. “Wij zijn met zovelen, we lopen onze eigen mars.”

Dan sluit het hek zich achter de de Milanezen. Er ontstaat opschudding: er zijn nog tweehonderd kameraden in de trein. Ze worden vastgehouden omdat ze een aantal coupé's hebben verbouwd. De Milanezen buiten eisen luidkeels de vrijheid van hun maten. Maar de Mobiele Eenheid geeft geen sjoege: de Milanezen moeten het stationsplein af. Als ze dat niet meteen doen, rukt de ME op met busjes en te paard. De Italianen druipen dan af richting de Dam. Chaoten, Duitse en Nederlandse punkers die uit zijn op confrontatie, nemen hun plek in. Ze staan niet toe dat de 200 Italiaanse arrestanten met busjes worden afgevoerd. Stenen suizen door de lucht. De ME schiet terug met traangas en voert charges uit, waarbij ook onschuldigen neergaan. Een deel van de Italianen keert om als ze het zien en bezet de stationskruising. De chaoten voegen zich bij hen. “Wij gaan niet eerder tot onze kameraden vrij zijn”, roepen ze.

De organisatie van de demonstratie doet een bemidddelingspoging, maar tevergeefs. “Toen de ME de trein omsingelde, hadden ze geen eten en drinken en de wc's raakten overvol. Dan vraag je om moeilijkheden”, zegt Hans Boot van de Euromarsen. In de trein is er volgens hem alleen maar grafitti gespoten.

Een sirene begint oorverdovend te loeien. Opnieuw voert de ME charges uit en drijft de groep naar de Dam. “Laat je niet provoceren”, roept een Italiaanse begeleider met megafoon. En bloc trekken zij dan naar de Dam, met de hete adem van de ME in hun nek, leuzen scanderend als 'politie, moordenaars' en 'overwinning altijd'.

Op de Dam worden ze toegesproken. “Wij gaan niet weg zonder de anderen. Wees niet bang. Samen staan wij sterk en kan de politie ons niet net zo behandelen als de anderen”. Na twee uur 's nachts wordt iedereen op de trein gezet, terug naar Italië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden