Demonstranten moeten eigen ordedienst meenemen naar de intocht van Sinterklaas

Een man demonstreert tegen Zwarte Piet.  Beeld ANP
Een man demonstreert tegen Zwarte Piet.Beeld ANP

Demonstranten moeten hun eigen ordedienst meenemen naar de intocht van de Sint in Zaanstad. Wat houdt dat precies in?

Rianne Oosterom

Het woord ordedienst roept associaties op met de oorlog: de landelijke verzetsgroep met die naam werd opgericht om de rust op straat te bewaken, mocht de bevrijding daar zijn. De gemeente Zaanstad, waar de landelijke intocht van de goedheiligman dit jaar plaatsvindt, gebruikt dit woord ook: demonstranten moeten ‘zorgen voor hun eigen ordedienst’.

De eis is onderdeel van een aantal ‘strikte regels’, die de gemeente Zaanstad stelt. Bij toegangspoortjes vindt jassen- en tassencontrole plaats en voor- en tegenstanders van Zwarte Piet die willen demonstreren, krijgen plekken toegewezen die ver uit elkaar liggen. Zij moeten in hun vak blijven en een eigen ordedienst meenemen.

Wat houdt dat precies in? Het gaat hier niet om een eigen politiemacht, zegt Geralt Lammers, woordvoerder van de gemeente Zaanstad. Hij vertelt dat de bedoelde ordedienst niet veel meer is dan een paar demonstranten die verantwoordelijk zijn voor de orde in eigen kring. Een moreel geweten van de groep en een aanspreekpunt voor de politie, mocht dat nodig zijn.

Lammers: “De intocht is een evenement met heel veel kinderen, het is belangrijk dat het goed verloopt. Alleen groepen die bereid zijn om dit soort afspraken te maken en zich eraan te houden, krijgen een plekje langs de route.”

Het is volgens de woordvoerder niet ongebruikelijk om aan demonstranten te vragen om hun eigen ordedienst mee te nemen. Onder meer in Zwolle, Rotterdam en Den Haag is dit staand beleid. In Den Haag moet bijvoorbeeld 10 procent van de demonstranten herkenbaar zijn als herder van de eigen kudde.

Zo’n doortimmerd demonstratiebeleid had Zaanstad nog niet, voordat het de intocht organiseerde. “Anders dan in Den Haag zijn hier nooit demonstraties. Een verbod uitvaardigen langs de route mag niet zomaar. Wel mag je als gemeente voorschriften verbinden aan demonstraties. Daar is dit er één van.”

Het betekent overigens niet dat de politie de handen van de demonstranten aftrekt gedurende de intocht en achterover leunt, vertrouwend op de ordediensten. Lammers: “Als demonstranten elkaar aanvallen, zegt de politie echt niet dat de ordediensten dat maar moeten opknappen.”

Lees ook:

Niemand is blij met de polderpiet

De NTR zaait verwarring met pieten die bij nader inzien toch helemaal zwart lijken te worden. De roetveegpiet is daarmee een ‘polderpiet’ geworden, een piet waarmee de omroep iedereen tevreden probeert te stellen. Natuurlijk lukt dat niet: het sinterklaascomité in Zaanstad is nog steeds ontevreden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden