Demonstranten Hongkong weigeren te vertrekken

Betogers slapen voor het kantoor van Leung Chun-ying. Beeld reuters
Betogers slapen voor het kantoor van Leung Chun-ying.Beeld reuters

Terwijl het ultimatum voor pro-democratiebetogers in Hongkong morgen verstrijkt, lijken de demonstranten geen aanstalten te maken om te vertrekken. Hoewel een deel van de betogers vandaag toegezegde blokkades in de buurt van overheidsgebouwen af te breken, lijkt daar weinig van terecht te komen.

De protestbeweging Occupy Central kondigde vandaag aan een wegblokkade bij het regeringsgebouw waar de hoogste bestuurder van de Chinese stad, Leun Chung Ying, kantoor houdt, op te heffen zodat 3000 ambtenaren in de stad weer aan het werk kunnen. De wijk Mong Kok zou worden verruild als protestlocatie voor de wijk Admiralty, waar ook protesten gaande zijn, zodat het normale leven kan worden hervat.

Maar nadat het bericht op Twitter verscheen, nam het aantal betogers op de locatie juist toe, meldt CNN. Demonstranten schreeuwden dat er valse informatie werd verspreid en dat ze niet van plan zijn te vertrekken. Barricades staan nog altijd overeind en demonstranten weigeren weg te gaan.

Afgelopen nacht waren er na een massale betoging tegen geweld en voor meer democratie verschillende kleine incidenten. De politie greep onder meer in met pepperspray, maar een echte confrontatie bleef uit.

Volgens de politie verzamelden demonstranten zich bij een politiebureau. 'Groepen probeerden de politie te provoceren en probeerden om door de blokkades te breken', zei een woordvoerster. Aan de betoging van gisteravond deden tienduizenden mensen mee. Zo'n 2000 betogers brachten de nacht door op straat.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Noodzakelijke middelen

Gisteren eiste de hoogste bestuurder van Hongkong dat de demonstranten in de voormalige Britse kroonkolonie uiterlijk maandag hun blokkades opheffen zodat de ambtenaren in de stad weer aan het werk kunnen. Leung Chung Ying zei gisteravond in een televisietoespraak dat hij bereid is 'alle noodzakelijke middelen' in te zetten om de rust in de stad te herstellen.

Een protestleider zei gisteravond laat dat blokkades naar regeringsgebouwen worden opgeheven. 'Als wij een weg vrijmaken voor regeringsfunctionarissen, heeft Leung geen reden meer onze protesten te beëindigen', zei Benny Tai van Occupy Central tegen enkele duizenden betogers.

Stoppen met demonstreren zijn de betogers niet van plan. Ze maken zich op voor een krachtmeting met de autoriteiten. Alex Chow, leider van de Hongkong Federatie voor Studenten, riep betogers op om vol te houden en dapper te zijn. 'Dit is slechts de stilte voor de storm', zei hij gisteravond.

Er wordt in Hongkong al dagen gedemonstreerd tegen de invloed van China. Ook wordt geëist dat Leung opstapt. Vrijdag liep dat uit op confrontaties tussen pro-democratiebetogers en groepen die de Chinese regering in Peking steunen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden