Rechter

Demonstrant daagt Baudet en FVD voor de rechter wegens mishandeling

Thierry Baudet (FvD) tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Thierry Baudet (FvD) tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de Tweede Kamer.Beeld ANP
Redactie

Een demonstrant en een stichting spannen een civiele procedure aan tegen Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie (FVD). Zij beschuldigen de politicus, de partij en twee beveiligers van ernstige geweldpleging, onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting en belemmering van het demonstratierecht.

De zaak heeft betrekking op een gebeurtenis op 6 juni in Den Bosch. De demonstrant, filmmaker Jasper van den Elshout, voerde er actie tegen de partij van Baudet, die in het centrum van de Brabantse stad een flyeractie hield. Van den Elshout had een kartonnen doos vast, met daarop het opschrift 'Oud papier hier svp bvd', bedoeld voor de door Baudet uitgedeelde folders, aldus Stichting Fuck Up, die de dagvaarding uitbrengt. Deze stichting komt naar eigen zeggen op voor personen die zich op geweldloze wijze manifesteren en daarbij worden onderdrukt.

Van den Elshout zou op dreigende toon zijn opgedragen weg te gaan, wat hij weigerde. Volgens hem bleek later dat hij in beeld bleek te staan voor een promotiefilmpje dat FVD wilde maken.

Twee beveiligers pakten hem volgens de demonstrant daarop vast, namen zijn armen in een klem en sleurden hem zo'n 50 meter mee. "Vervolgens werd hij met geweld naar de grond gedrukt en gedurende ongeveer twintig minuten door de bodyguards hardhandig in een klaarblijkelijk bewust ongemakkelijke houding gehouden, zittend op zijn knieën, voorovergebogen met zijn hoofd naar de grond, beide armen op zijn rug gedraaid", aldus Stichting Fuck Up in een persbericht.

Van den Elshout deed eerder al aangifte bij de politie. In de civiele zaak wordt onder meer een schadevergoeding geëist.

Lees ook:

Baudet verliest kort geding van VPRO

De VPRO hoeft een parafrase van Buitenhof-presentator Natalie Righton niet te rectificeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden