Democratie te kijk gezet

Wat mij betreft heeft Wilders, voor het eerst, groot gelijk. Hij lijkt de enige die de democratie serieus neemt. Wanneer Kamerleden van de regeringspartijen geen ruimte hebben voor een eigen gedachte over het kabinetsvoorstel, zit de Kamer inderdaad voor joker. Dit is democratisch gezien het slechtste wat in lange tijd gebeurd is. CDA-fractievoorzitter Van Geel merkte op dat de kans op wijzigingen ’buitengewoon beperkt’ is en dat de oppositie daarover geen ’illusies’ moet koesteren. Het akkoord kon alleen in achterkamertjes worden uitgewerkt, vindt hij.

Het CDA geeft blijk van een ongekende onderlinge kleverigheid en heeft hiermee zijn geloofwaardigheid verloren. Het is mijns inziens reden tot grote ongerustheid dat een fractievoorzitter in ons parlement er blijkbaar zulke gedachten op na houdt.

M.G.Muelder Gorinchem

Het kabinet vergadert met de oppositie over de crisisplannen, maar aan het regeerakkoord mag niets worden veranderd. Vroeger werd eerst naar de oppositie geluisterd en daarna werd over de onderwerpen gestemd. Als je als Kamerlid hoort dat je wel mag praten, maar niets kan veranderen, wat moet je dan nog doen in het parlement?

Tonny Aukema Abbekerk

Ik heb het op kunnen brengen om gedurende lange tijd de discussie in de Tweede Kamer over het crisispakket te volgen.

Mijn vraag is of de oppositiepartijen ook zo heftig zouden reageren als er geen tv-opnamen van het debat waren geweest. Veelal leek het meer op verkiezingspropaganda van de oppositie dan op een eerlijk debat met goede voorstellen vanuit de oppositie.

Cees Koedijk Zuid-Scharwoude

De onophoudelijke kritiek van Halsema, Kant en Rutte op de manier waarop het crisispakket van het Kabinet tot stand is gekomen, is koren op de molen van Wilders en Verdonk en daarmee een groter gevaar voor onze parlementaire democratie dan de vertoning tijdens het debat door Gekke Geert.

Adriaan Rodenburg Haringhuizen

De manier waarop Pieter van Geel donderdagmorgen twee uur lang interrupties (soms hele betogen) doorstond, verdient grote waardering en respect.

Niet premier Jan Peter Balkenende, maar de fractievoorzitter van het CDA verdedigde het akkoord. Dat deed hij authentiek en eerlijk. Deze rolverwisseling was overigens wel het gevolg van het ontbreken van het dualisme.

Van Geel is door commentatoren wel een zetbaas genoemd. In de jaren negentig had het CDA diverse leiderschapscrises. Dan was weer eens de vraag: waar halen we een opvolger vandaan? Met het prima optreden van Pieter van Geel hoeft zich deze vraag in de toekomst bij het CDA niet meer voor te doen.

Arend Jansen Twello

Er wordt gezegd dat de crisis een groene kans is. De Nederlandse regering lijkt echter voor oude oplossingen te kiezen, gebaseerd op economische beweegredenen. Laten we niet in bange tijden terugvallen op kleinburgerlijk eigenbelang, maar blijven kijken naar wat belangrijk is voor een leefbare wereld.

Daan van Helden (student) Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden