Democratie Macedonië legt examen af

Macedonië moet zondag, tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, bewijzen dat het vlekkeloze democratische verkiezingen kan organiseren.

Joost Dobber

Macedonië is sinds 2005 kandidaat-lid van de EU. Maar het toelatingsproces liep vorig jaar door onlusten bij de parlementsverkiezingen een forse deuk op. Brussel vindt vrije en democratische verkiezingen essentieel voor de ontwikkeling van de relatie met Macedonië.

Het land is diep verdeeld in een Albanese minderheid, ongeveer een kwart van de bevolking, en een Slavisch-Macedonische meerderheid.

Binnen de etnisch Albanese minderheid braken afgelopen juni ongeregeldheden uit. Die waren het gevolg van oplopende spanningen tussen de twee Albanese politieke partijen, nadat de kleinste, de DPA, in 2006 tot de regering toetrad.

Imer Selmani zou de spanning in het Albanese kamp echter uit de lucht kunnen halen. Hij heeft de DPA verlaten en een nieuwe partij opgericht, geïnspireerd door de Amerikaanse president Barack Obama. Met zijn niet-negatieve campagne probeert hij de verdeelde etnische Albanezen en de Slavische Macedoniërs te verenigen.

Die tactiek werkt aardig. Volgens de opiniepeilingen maakt hij – als eerste Albanese kandidaat ooit – een behoorlijke kans om de tweede ronde te halen. De strijd om een plaats in die tweede ronde is een nek-aan-nekrace tussen hem en Ljubomir Frckoski, de kandidaat van de sociaal-democratische oppositie. De winnaar van die strijd zal het hoogstwaarschijnlijk moeten opnemen tegen Georgi Ivanov, van de conservatieve regeringspartij VMRO DPMNE.

Of Macedonië slaagt voor het EU-examen mag dan afhangen van het verloop van de verkiezingen, inhoudelijk blijkt de stembusgang erg oninteressant. Er is nauwelijks een ideologisch verschil tussen de kandidaten. Allemaal richten ze zich op de EU voor economische groei. Het presidentschap spreekt bovendien weinig aan, omdat de premier veel meer macht heeft. Een president heeft in Macedonië alleen iets te zeggen over het buitenlandse beleid en defensie.

De lokale krant Utrinski Vesnik vreest zelfs dat de vereiste opkomst van 40 procent bij de tweede ronde, op 5 april, niet gehaald zal worden. Om die reden had het parlement die drempel al van 50 naar 40 procent verlaagd.

Eigenlijk is er maar één thema dat echt leeft: de ruzie met Griekenland, dat niet wil dat Macedonië Macedonië heet. Ivanov weigert concessies te doen, Selmani en Frckoski zijn wel bereid tot een compromis. Toegeven in de naamruzie is zeer impopulair onder de bevolking. Zonder compromis blokkeert Athene echter de toegang tot de EU en de Navo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden