Democratie hoort in het vuur

Mijn stempas gaat ofwel ongeopend terug, of hij belandt in de prullenmand of ik houd hem lachend in een kaars. Daar waar democratie hoort, in het vuur.' Was getekend, Abu Uthman, gastcolumnist in de internetkrant Dewarelerigie.nl. (DWR). DWR is een spreekbuis van salafimoslims, maar dat is een onvolledige typering want de salafistische islam kent op de schaal van radicalisme vele geledingen.

In DWR komen zeer radicale standpunten aan bod, met opvallende sympathie voor de strijdgroep Isis. Isis staat voor 'Islamitische staat in Irak en Syrië'. Isis vecht in Syrië tegen dictator Assad, onderwerpt christenen aan een speciale belasting en bestrijdt sinds enige maanden ook andere islamitische strijdgroepen, hoewel ook die vechten tegen Assad. Zelfs Al-Kaida vindt dat te bar en brak met Isis.

De islamitische Partij van de Eenheid, niet blij met de aanval van DWR op de democratie, klaagt dat in Den Haag groepjes jongeren mensen oproepen de gemeenteraadsverkiezingen te boycotten. Columnist Abu Uthman verwoordt hun ideeën. Hij wil de sharia invoeren in Nederland. Wil je dat doel democratisch bereiken dan moet je ruim de helft van de kiezers achter je krijgen. Dat lukt nooit met een moslimgemeenschap van hooguit een miljoen zielen die hopeloos verdeeld is. En mocht je er toch in slagen dan moet je rekening houden met een staatsgreep.

De columnist schermt zelfs met het laatste oordeel: 'Iedereen die ook maar denkt middels democratie de islam te kunnen 'verdedigen' of te kunnen invoeren heeft een enorme plank voor z'n kop! Het is zonde van je bestemming in het Hiernamaals en zonde van je energie en tijd hier.'

Bekeerling Arnoud van Doorn reageerde gebeten. Hij was in Den Haag raadslid van de PVV maar werd moslim en voert nu campagne voor de Partij van de Eenheid. Van Doorn vindt het hypocriet om wel te profiteren van de sociale dienst en andere voorzieningen en dan niets te maken willen hebben met een 'maatschappij van ongelovigen': "Wees dan een vent: lever je paspoort in en ga met je gezin in een tent wonen in de woestijn van Jemen." Volgens de columnist klinkt in Van Doorns reactie nog steeds zijn PVV-verleden door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden