Democraten zoeken fouten in Florida

In Florida is een reeks onregelmatigheden gemeld bij de presidentsverkiezing van dinsdag. Om er zo veel mogelijk op te sporen, stelden de Democraten zelfs een gratis telefoonnummer beschikbaar. Een overzicht.

redactie buitenland

Intimidatie, verwarrende stembriefjes, narrige computers, een mysterieuze stembus, 'vergeten' stemmen... Terwijl de stemmen in Florida gisteren werden herteld, groeide de lijst met klachten over rare dingen en fouten bij wat ongetwijfeld een van de meest bizarre presidentsverkiezingen in de historie gaat worden.

Een van de meest opmerkelijke zaken was de stapel van vierhonderd stembiljetten die bij de eerste telling over het hoofd zijn gezien in Pinella County. Nadat een verschil werd geconstateerd tussen de eerste en tweede telling, begonnen de tellers nog eens opnieuw, en inderdaad: het verschil tussen Gore en Bush ging met vierhonderd stemmen omlaag.

In een ander district wees de hertelling uit dat massaal was gestemd op een kandidaat van de kleine Libertijnse Partij. Dat kwam niet door het charisma van de kandidaat, maar door een computerstoring.

De Nationale associatie voor verbetering van het lot van kleurlingen (NAACP) heeft minister van justitie Janet Reno gevraagd een onderzoek in te stellen naar beweringen dat zwarte kiezers zijn wegggestuurd bij een stembureau. Dat zou zijn gebeurd omdat ,,de stembiljetten op waren'' of omdat hun persoonsgegevens niet zouden kloppen. De NAACP spreekt van een ,,bewuste poging de Afrikaans-Amerikaanse stem te onderdrukken''.

Verder was er een aantal mysterieuze zaken. Zo is een stembus gevonden, verzegeld en wel, na de verkiezingen. Elders, in Volusia County, werd het huis onderzocht van een stembureau-medewerker die zou zijn vertrokken met een vreemd pak onder haar arm. Het onderzoek leverde niets op, en dus was er niets mis, aldus de lokale sheriff. Maar de Democraten eisen hier wel een nieuwe hertelling.

Dat doen zij ook in Miami-Dade en Broward. Daar zou teveel tijd hebben gezeten tussen het sluiten van de stembussen en het begin van het tellen van de stemmen.

Palm Beach moet sowieso over van de Gore-aanhang. Daar zouden Democraten door onduidelijke stembriefjes per ongeluk op Pat Buchanan hebben gestemd. Gewezen wordt op het uitzonderlijk hoge aantal ongeldige stemmen, 19120, waarop meer dan een kandidaat was 'aangeprikt'. Veel mensen zouden hebben geprobeerd hun fout te herstellen.

Zeker twee rechtszaken zijn aangespannen in Palm Beach door kiezers die vinden dat ze zijn misleid.

Een andere stemgerechtigde in hetzelfde district stapte naar de rechter omdat hij onder druk zou zijn gezet. Hij zou maar vijf minuten hebben gekregen om te stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden