Democraten VS winnen verkiezingen

(Novum/AP) - De Democraten in de Verenigde Staten hebben ruim voldoende kiesdistricten van de Republikeinen afgepakt om zich te verzekeren van een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Nog niet alle uitslagen zijn bekend, maar met 218 zetels hebben zij de meerderheid in het 435 zetels tellende Huis nu al binnen. Met een voorsprong in nog vijftien districten zullen zij waarschijnlijk uitkomen op 233 zetels. De Republikeinen, die nu 229 zetels hebben, wonnen er 176 en staan in 26 districten op winst, waarmee zij op 202 zetels zouden uitkomen.

De Democrate Nancy Pelosi wordt nu de eerste vrouwelijke voorzitter van het Huis. "Het Amerikaanse volk heeft gekozen voor verandering", zei zij. "We hebben vandaag geschiedenis geschreven. Laten we nu vooruitgang boeken."

De strijd om de meerderheid in de Senaat ligt nog open. Verlies van de Democratische kandidaat Harold Ford in Tennessee, die de eerste zwarte senator in meer dan honderd jaar hoopte te worden, betekende een streep door de rekening van de Democraten, maar de kans op de zes extra Senaatszetels die zij nodig hebben om de Republikeinen te overvleugelen is nog niet verkeken. in Maryland en New Jersey wisten de Democraten een dreigend verlies af te wenden en in drie staten - Ohio, Rhode Island en Pennsylvania - pakten zij een zetel van de Republikeinen af. De strijd gaat nu nog om drie zetels voor Missouri, Virginia en Montana, waarin de Democraten volgens de laatste gegevens aan kop gaan. Als de Democraten er twee binnenhalen krijgen zij in de Senaat evenveel zetels als de Republikeinen. In zo'n geval kan de stem van de vice-president de doorslag geven ten gunste van de Republikeinen. Ook als de Democraten geen meerderheid in de Senaat halen kunnen zij het president George Bush met hun extra zetels behoorlijk moeilijk maken. De Democratische fractieleider Harry Reid zei dat de Democratische overwinningen duidelijk maken dat de koers ten aanzien van Irak moet worden verlegd.

Hillary Rodham Clinton had geen enkele moeite haar Senaatszetel voor New York te behouden. New York kreeg voor het eerst in twaalf jaar ook weer een Democratische gouverneur in de persoon van Eliot Spitzer. Ook alle andere gekozen ambten in de staat zijn nu in handen van Democraten. "Dit is een fantastische avond voor Democraten, is het niet?" zei Clinton, geflankeerd door haar echtgenoot en oud-president Bill Clinton, tegen haar aanhangers. Clintons campagne werd gezien als een opstapje naar de presidentsverkiezingen van 2008, maar in haar toespraak repte zij daar niet over en zei zij ernaar uit te zien weer zitting te nemen in de Senaat, waar zij zich een reputatie heeft verworven van een hardwerkend en effectief politicus.

In Californië eiste Arnold Schwarzenegger de overwinning op bij de gouverneursverkiezingen op basis van een beslissende voorsprong - 63 tegen 33 procent - op zijn Democratische uitdager Phil Angelides. Schwarzenegger wist zijn dalende populariteit als gouverneur afgelopen jaar weer op te krikken, mede door afstand te nemen van de impopulaire regering-Bush.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden