Democraten succesvol bij verkiezingen in VS

WASHINGTON (AP) - De Democraten hebben het ineens opmerkelijk goed gedaan bij de verkiezingen die in de Verenigde Staten zijn gehouden voor een aantal gouverneursposten en enkele deelstaatscongressen.

De Republikeinen hadden vooral hun zinnen gezet op de gouverneurszetel in de staat Kentucky, die al 24 jaar in handen is van de Democraten. Na het klinkende succes van de Republikeinen bij de verkiezingen van vorig jaar november dachten ze dat Kentucky geen probleem zou opleveren.

De zittende gouverneur Paul Patton wist echter de aanval van de Republikeinse zakenman Larry Forgy met succes af te slaan, hoewel de marge klein was. Patton legde zijn overwinning uit als een nederlaag voor de landelijke politiek van de Republikeinen, die sinds januari dit jaar hun meerderheid in Washington gebruiken om een streng bezuinigingsbeleid door te drukken.

In Mississippi deed de 'Grand Old Party' het beter, want in deze zuidelijke staat versloeg de Republikein Kirk Fordice met gemak zijn Democratische uitdager Dick Molpus. De Republikeinen hebben verder hun hoop gevestigd op de buurstaat Louisiana, waar de gouverneursrace op 18 november wordt beslecht.

Dinsdag werden in verschillende staten ook nieuwe congressen gekozen. De ogen van de Republikeinen waren vooral gericht op Virginia, waar zij nog nooit de meerderheid hebben gehad in het Huis van Afgevaardigden of de Senaat. Ook deze keer lukte het niet. De Democraten houden een meerderheid van vijf zetels in het Huis. Doordat zij drie zetels wonnen krijgen de Republikeinen 40 zetels in de Senaat, evenveel als de Democraten. De vice-gouverneur, die de Senaat voorzit, is een Democraat en hij beslist als de stemmen staken, zodat de Republikeinen ook hier geen potten zullen kunnen breken.

In Maine hadden de Democraten eerder dit jaar hun meerderheid in het Huis verloren. Dinsdag veroverden zij het Huis terug met slechts een zetel verschil. In Mississippi lukte het de Republikeinen niet in het kielzog van de overwinning van gouverneur Fordice ook de Senaat te veroveren. In New Jersey wisten de Republikeinen hun meerderheid in het staatscongres zonder moeite vast te houden.

In enkele grote steden werden burgemeesters gekozen, met de opvallendste overwinning in Gary, waar de Democraat Scott King de eerste blanke burgemeester wordt sinds 1967. Negentig procent van Gary is zwart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden