Impeachment Trump

'Democraten stellen twee aanklachten tegen Trump op'

Het Capitool in Washington, waar de commissie nog tot laat bijeen was.Beeld AP

De Amerikaanse Democraten in de commissie voor Justitie van het Huis van Afgevaardigden stellen twee aanklachten op tegen president Donald Trump. Volgens de krant The Washington Post willen de Democraten Trump vervolgen vanwege machtsmisbruik en het hinderen van het Huis van Afgevaardigden.

Drie bronnen binnen de Democratische Partij zeggen tegen de krant dat het plan nog niet af is, maar dat de grote lijnen van de aanklachten zijn opgesteld. De Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi sprak maandagavond met Jerry Nadler, de Democratische voorzitter van de commissie voor Justitie.

Nadler zei dat het gedrag van Trump een afzettingsproces rechtvaardigt. Hij zei aan het einde van een hoorzitting dat Trump zijn eigen belang boven het Amerikaanse belang stelt. Tijdens de negen uur durende hoorzitting kregen leden van de Democraten en Republikeinen het geregeld met elkaar aan de stok. De Democraten zijn voor een afzettingsprocedure. De Republikeinen steunen Trump, en betichten Adam Schiff, de voorzitter van de inlichtingencommissie, van een heksenjacht. 

Dinsdag worden de voorstellen voor de aanklachten officieel bekendgemaakt. Trump zou zijn macht hebben misbruikt om Oekraïne onder druk te zetten voor zijn eigen politieke gewin. Daarna zou hij het onderzoek hiernaar hebben tegengewerkt.

Ogen niet sluiten

,,Er is veel overeenstemming’’, zei Eliot Engel, de Democratische voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken, na afloop van de bijeenkomst tegen verslaggevers. ,,Velen van ons kunnen hun ogen niet sluiten voor wat er in Oekraïne is gebeurd. Ik voel hier geen vreugde over, maar dit is iets wat we moeten doen. We moeten doen wat de Grondwet ons opdraagt.’’

,,De aanhoudende en voortdurende inspanningen van president Trump om een ​​vreemd land ertoe te dwingen hem te helpen om met vals spelen een ​​verkiezing te winnen, is een duidelijk en actueel gevaar voor onze vrije en eerlijke verkiezingen en voor onze nationale veiligheid’’, zei Dan Goldman, onderzoeksdirecteur van de inlichtingencommissie.

Lees ook:

Pelosi: Trump is een gevaar voor de democratie en moet afgezet worden

De Amerikaanse democratie loopt gevaarals Donald Trump president mag blijven, zo waarschuwt de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden