Democraten kraken Bush’ begroting

De Amerikaanse president Bush heeft het Congres gisteren 235 miljard dollar gevraagd voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. Dat bedrag moet genoeg zijn voor Bush’ resterende jaren in het Witte Huis.

Ruim negentig miljard dollar is bedoeld voor het huidige jaar. Eerder had Bush daar al zeventig miljard voor gekregen. Voor volgend jaar wil hij 141,7 miljard.

Dit jaar vraagt Bush voor het eerst geld voor Irak binnen de normale begroting. Bovendien licht hij toe hoe dat bedrag is opgebouwd. In eerdere jaren financierde Bush zijn ’Oorlog tegen de terreur’ buiten de begroting om, via aanvullende aanvragen die niet uitgewerkt waren. Dat gaf hem grote vrijheid bij de besteding.

Maar nu de Democraten de meerderheid in beide Kamers van het Congres hebben, is die tijd voorbij. De Democraten eisen dat de president zich verantwoord voor de miljarden. Een deel van de Democraten dreigt zelfs, via de begroting, het sturen van 21.500 extra manschappen te blokkeren.

In het 2,9 biljoen dollar tellende uitgavenplan is Defensie opnieuw een van de grootste stijgers. Na jaren van forse verhogingen wil Bush, los van Irak, 481 miljard aan het leger uitgeven, 11 procent meer dan vorig jaar.

Volgens de president bedraagt het begrotingstekort in het lopende jaar 244 miljard, een kleine daling in vergelijking met vorig jaar. Dankzij hogere belastingopbrengsten denkt hij dat in 2012 het eerste overschot in elf jaar ontstaat. Daarom zou het Conges nu al de tijdelijke belastingverlagingen, die in 2010 aflopen, permanent moeten maken.

Om dat overschot te halen, wil Bush snijden in de landbouwsubsidies voor rijke boeren. Het meest denkt hij de komende jaren te kunnen besparen op de ziektekostenprogramma’s voor gepensioneerden, arbeidsongeschikten en armen.

De Democraten kraakten de plannen. Bush schat de groei volgens hen te hoog in, en tekent bovendien na 2009 geen kosten voor de oorlog in.

Volgens de Democratische senator Kent Conrad is de begroting „gevuld met leugens en bedrog.” Bush houdt volgens Conrad ook veel te weinig rekening met de vergrijzing. Want hoe kun je de belastingen permanent verlagen als de babyboomers met pensioen beginnen te gaan? „Dat drijft het tekort en de schuld tot aan de maan de hoogte in.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden