Democraten aller landen...

Weer eens op het verkeerde paard gewed. Iemand die niks kan, gaat de journalistiek in en iemand die helemaal niks kan, Ferry Hoogendijk, die gaat vervolgens de politiek in. De stelling wordt onderbouwd door het gezwatel waar de grootste verliezers van de laatste verkiezingen zich dezer dagen tijdens bezinningsbijeenkomsten in uitputten; als er iemand nog eens een goede definitie zoekt van het begrip opportunisme. Die verkiezingen waren een klucht, maar even zo goed is in socialistische en liberale kringen die farce een mooie reden om wat zetelvaste schuldigen aan te wijzen en te lozen.

Makkelijk zat. De geboortedatum is voortaan het belangrijkste criterium of iemand geschikt is voor het Haagse werk. Idealen, ideeën, plannen, dat is allemaal ouderwets en voorbij, een heuse geboortedatum, dat is het kenmerk van de ware sociaal-democraat. Geen goede geboortedatum? Ga het maar proberen bij de LPF. Geen geboortedatum? Dan word je meteen het land uit gezet.

In de PvdA loopt een terecht anoniem gehouden kamerlid rond, dat vier jaar lang Paars op z'n beloop liet, keurig meestemde en dit weekeinde tegen het ANP zei dat bestuurlijke capaciteiten, getoond in paarse dienst, een bewijs zijn van totaal politiek onvermogen. De durfal. Ik zag zondag in 'Buitenhof' drie geestelijk hoogbejaarde socialistische heertjes op ongegeneerde zeteljacht. Het was volkomen helder waarom die drie een paar maanden terug op de lijst niet bij de eerste dertig terecht waren gekomen. Nu zien ze hun kans schoon om alsnog in de fractie te komen. Geknipt voor de oude politiek, dat is zeker.

Willem Vermeend bleek de volgende die plaatsmaakt, PvdA maar economisch de boezemvriend van Gerrit Zalm. Vermeend wil echter alleen weg als hij wordt opgevolgd door iemand met een juiste geboortedatum. Willem heeft vaak goede ideeën, zei Jeltje van Nieuwenhoven, de excuus-bejaarde van de PvdA, maar dit kan natuurlijk niet. De kiezer heeft beslist, dus Vermeend wordt opgevolgd door de volgende op de PvdA-wachtlijst -als je ergens nog niet dood gezien wil worden. We moeten wel de democratie in ere houden, zei Jeltje. We gaan deze zomer enkele kamerleden zo onder druk zetten dat ze vanzelf opsodemieteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden