Demmink ziet af van horen getuigen

Harro Knijff (L) advocaat van Joris Demmink en advocaat Matthijs Kaaks, voorzitter Robert Rubinstein en secretaris Ben Ottens van stichting de Roestige Spijker (vlnr) tijdens de rechtszaak tegen Joris Demmink. Beeld anp
Harro Knijff (L) advocaat van Joris Demmink en advocaat Matthijs Kaaks, voorzitter Robert Rubinstein en secretaris Ben Ottens van stichting de Roestige Spijker (vlnr) tijdens de rechtszaak tegen Joris Demmink.Beeld anp

Voormalig topambtenaar Joris Demmink zal geen getuigen oproepen in de procedure die stichting De Roestige Spijker heeft aangespannen. Dat heeft zijn advocaat Harro Knijff vandaag laten weten.

Demmink heeft er geen behoefte aan mee te werken aan 'voortzetting van een procedure die inmiddels is verworden tot een media-evenement in de rechtszaal', aldus Knijff. Demmink wordt al jaren beschuldigd van misbruik van minderjarige jongens, zonder dat dat ooit enig gevolg heeft gehad.

De stichting vermoedt dat er sprake is van een doofpot en wil daarover de onderste steen boven hebben. In een zogeheten voorlopig getuigenverhoor in Utrecht liet zij een aantal getuigen horen die onder meer over een stukgelopen onderzoek in het verleden hebben verklaard.

Demmink had het recht om zelf ook getuigen op te roepen. Vandaag verstreek de termijn van twee weken waarop Demmink dat had mogen doen. Volgens advocaat Knijff heeft Demmink zich altijd tegen de verhoren verzet, 'omdat deze niets met waarheidsvinding van doen hebben.'

'Ongeloofwaardig'
De afgelegde verklaringen zijn van horen zeggen, tegenstrijdig en ronduit ongeloofwaardig, aldus Knijff. Het gaat bovendien om verklaringen over geruchten die de afgelopen jaren 'een en andermaal' door onder meer de inlichtingendienst AIVD zijn onderzocht, stelt de raadsman, zonder dat dat iets heeft opgeleverd.

De verhoren zijn volgens Demmink en zijn raadsman onderdeel van een plan dat is opgezet om Demmink zo veel mogelijk schade te berokkenen, door zijn integriteit in twijfel te trekken. Demmink ging in 2012 met pensioen, na een lange loopbaan bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De Roestige Spijker heeft het voorlopig getuigenverhoor op touw gezet om een korte Amerikaanse documentaire over Demmink te kunnen distribueren, zonder daarmee juridisch in de problemen te komen. De film (duur circa 20 minuten) gaat over misbruikpraktijken door Demmink. De stichting heeft eerder laten weten dat zij naar verwachting over enkele weken zal laten weten wat haar vervolgstappen zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden