'Demmink was mikpunt homohaat'

Henk Krol verklaart dat hoge ambtenaren de secretaris-generaal in diskrediet brachten

Homohaat onder hoge ambtenaren zou een belangrijke rol spelen bij het jarenlang in diskrediet brengen van secretaris-generaal Joris Demmink van het ministerie van veiligheid en justitie.

De als getuige opgeroepen oud-hoofredacteur van de Gay Krant en politicus Henk Krol zei gisteren voor de rechter-commissaris in Utrecht dat Demmink in 2003 in een gesprek tussen beiden de 'homohaat' in de ambtelijke top ter sprake bracht.

Aanleiding voor dat gesprek vormde een artikel dat de Gay Krant en weekblad Panorama samen publiceerden over jongensprostitutie in Eindhoven. Hierin werd met de beschuldigende vinger gewezen naar een deken van de rooms-katholieke kerk en een hoge topambtenaar uit Den Haag.

Demmink werd in het artikel niet bij naam genoemd, maar aangeduid als 'Pieter Jan'. Nog voor de bladen publiceerden werd via een nieuwsrubriek op televisie duidelijk dat de hoge ambtenaar Demmink betrof . Hij reageerde furieus op de beschuldiging dat hij zich zou inlaten met minderjarige jongens. Bovendien was hem vooraf niet om een reactie gevraagd. "Daar heb ik spijt van", erkende Krol gisteren hierover. "We hadden Demmink en de minister om een weerwoord moeten vragen. Maar de juristen die zich over de tekst hadden gebogen, vonden dat niet noodzakelijk."

Op uitnodiging van Demmink bracht Krol kort na de publicatie een bezoek aan Den Haag. De secretaris-generaal eiste een rectificatie en was die bewuste zondag wisselend boos en vriendelijk. Hij prees Krol voor zijn inzet voor de homo-emancipatie maar bleef boos over het door hem gewraakte artikel. Bij die gelegenheid wees hij Krol op de haatgevoelens onder hoge ambtenaren jegens homo's. Tot een feitelijke rectificatie kwam het niet. Dit aangezien de geruchten en beschuldigingen aan het adres van Demmink niet nieuw waren.

Voor zowel de secretaris-generaal als de hoofdredacteur van de Gay Krant stond de geloofwaardigheid op het spel. "Ik zat enorm met de affaire in mijn maag", erkende Krol in zijn getuigenverhoor. "Vooral omdat de verhalen waren ingestoken door ambtenaren die anti-homo waren. Het was een lastige periode."

Na veel juridische touwtrekkerij tekende hij uiteindelijk een verklaring waarin hij, doelend op Demmink, onder meer erkende dat er geen aanleiding was om over de 'integriteit van deze topambtenaar' te discussiëren.

Nu Krol de afgelopen jaren van horen zeggen nog veel meer te weten is gekomen over Demmink, heeft hij spijt van het ondertekenen van de bewuste verklaring. Zo vertelde hij dat Demmink trots zou zijn geweest toen een toenmalige vriend van hem de hoofdrol speelde in een pornofilm. De videoband werd onder vrienden uitgedeeld, vertelde Krol.

Gooier waxinelicht verstoort zitting
Erwin Lensink, die in 2010 een waxinelichthouder gooide naar de Gouden Koets, verstoorde gisteren het getuigenverhoor dat politicus Henk Krol op verzoek van de stichting De Roestige Spijker in Utrecht onderging. De man wilde bij rechter-commissaris Natasja Gehlen aangifte doen van hoogverraad door de koninklijke familie. Hij zwaaide met een dik dossier en weigerde aanvankelijk te voldoen aan de sommatie van de rechter-commissaris de rechtszaal te verlaten. Met zachte hand kon personeel van de rechtbank hem alsnog verwijderen, waarna hij aan een balie te woord werd gestaan. In de rechtszaal keerde hij niet terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden