Demmink-publicatie AD mag van rechter

Van ontucht beschuldigde oud-topambtenaar verliest van krant

Oud top-ambtenaar Joris Demmink werd gisteren in het ongelijk gesteld in een civiele rechtszaak die hij tegen het Algemeen Dagblad had aangespannen. De rechtbank in Rotterdam bepaalde dat de krant berichtgeving over Demmink en zijn veronderstelde contacten met een pooier van minderjarige jongens niet hoeft te rectificeren. Evenmin heeft de voormalige secretaris-generaal van het ministerie van veiligheid en justitie recht op 100.000 euro schadevergoeding, zoals hij had geëist.

In haar vonnis zegt de rechtbank dat uit niets is gebleken dat het AD in de door Demmink gewraakte artikelen van ruim twee jaar geleden onbetrouwbare bronnen heeft gebruikt. De krant voerde destijds meerdere getuigen op die vertelden dat de ambtenaar begin jaren tachtig in Den Haag geregeld een jongenspooier ontmoette. Twee van de getuigen herhaalden hun verklaring onder ede bij de notaris.

De publicaties waren voor Demmink voor het eerst aanleiding om de rechter in te schakelen. Hij zei de in de krant genoemde pooier niet te kennen. Ook noemden hij en zijn raadsman Harro Knijff de artikelen onzorgvuldig en zou het beginsel van hoor- en wederhoor onvoldoende zijn toegepast.

De rechtbank verwerpt deze bezwaren. Zij oordeelt dat de AD-journalist, die het onderzoek deed en de artikelen schreef, zorgvuldig te werk is gegaan. Hij gebruikte in zijn meer dan een jaar durende onderzoek meerdere bronnen. Bovendien is de oud-topambtenaar volgens de rechters voldoende in de gelegenheid gesteld om op de verklaringen van de getuigen te reageren. Het ging hierbij om een e-mail waarin de krant hem achttien vragen voorhield. Namens de oud-topambtenaar volgde hierop een korte reactie van zijn raadsman Knijff.

De rechtbank wijst verder op het maatschappelijk belang van de kwestie. De belangen van het AD om de 'potentieel mogelijk ernstige misstanden' rond Demmink aan de orde te stellen moeten hierom zwaarder wegen dan het belang van de oud-topambtenaar, wordt in het vonnis opgemerkt. Dat de krant met de publicaties, kort voordat hij met pensioen ging, een publicitair effect voor ogen had, is volgens de rechters op zichzelf niet onrechtmatig.

Demmink wordt al jaren op onder meer sociale media beschuldigd van misbruik van minderjarige jongens. Sinds begin dit jaar loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen hem voor verondersteld misbruik van twee Turkse jongens. Tijdens zijn ambtelijke loopbaan verweerde Demmink zich tot aan de publicaties in het AD niet tegen beschuldigingen over ontucht door hem. Achtereenvolgende ministers van zijn departement reageerden wel en noemden de verwijten onjuist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden