Demmink: nooit seksueel contact gehad met minderjarigen

Joris Demmink, bij de rechtbank vandaag. Beeld Anp
Joris Demmink, bij de rechtbank vandaag.Beeld Anp

Joris Demmink, de voormalig hoogste ambtenaar van Justitie, heeft op vragen over zijn vermeende pedoseksualiteit overal 'nee' op geantwoord. Hij heeft nooit seksuele contacten gehad met jonge jongens, noch heeft hij zich in jongensbordelen opgehouden. Dat zei de oud-topman vanochtend tijdens zijn verhoor in de zaak naar een pedofielennetwerk in Amsterdam in de jaren tachtig.

Redactie

Demmink wordt ervan beschuldigd dat hij in 1988 seks heeft gehad met een minderjarige jongen. Die jongen, Bart van Well, heeft de zaak zelf aangespannen. Hij zegt dat hij als sekswerker een keer Demmink oraal had bevredigd in de dienstauto van de topman. Van Well vindt dat de overheid nalatig is geweest en oogluikend in Amsterdam seks met minderjarige jongens heeft toegestaan. Op die manier verzuimde de gemeente de jongeren te beschermen.

Bij de rechtszaak vandaag werden ook Emile Broersma en Chris de Grauw verhoord. Zij waren agenten en betrokken bij het onderzoek naar het Amsterdamse netwerk. Volgens het AD en de Telegraaf, die bij de rechtszaak aanwezig zijn, was Demmink een van de verdachten in het onderzoek, samen met zijn drie hoofdofficieren van justitie.

Rolodex
Het onderzoek naar kindermisbruik in Amsterdam werd onder leiding van ex-officier van justitie Fred Teeven in 1997 en 1998 gedaan. Het ging er vooral om of meerdere topmannen van Justitie eind jaren tachtig betrokken waren bij seksfeesten met minderjarige jongens.

Teeven, die zelf ook moest getuigen, zei onlangs expliciet dat Demmink nooit voorkwam als verdachte in het onderzoek. De rechter droeg hem op onder ede te verklaren, omdat hij met een beroep op zijn geheimhouding niet wilde vertellen of hij de naam Demmink in die tijd weleens gehoord had. Daartegen ging Teeven vorige week in hoger beroep. Demmink ontkent alles ten stelligste en dat al gedurende vele jaren.

Uit het zogenoemde Rolodex-onderzoek kwamen geen strafbare feiten naar voren. Onder andere Van Well zegt dat de overheid, wie dat dan ook moge zijn geweest, het onderzoek van Teeven en de zijnen heeft gesaboteerd om hooggeplaatsten te beschermen. Het onderzoek liep namelijk stuk toen bleek dat informatie was uitgelekt.

Tegen Demmink loopt ook nog een zaak over kindermisbruik met twee Turkse jongens. Demmink zou die strafbare feiten hebben gepleegd tijdens een dienstreis in 1996. Het OM meldde vorige week dat het onderzoek is gestaakt, omdat er in Turkije geen onderzoek kan worden gedaan. Deze maand besluit het OM of Demmink wordt vervolgd.

Joris Demmink, hier vorig jaar. Beeld anp
Joris Demmink, hier vorig jaar.Beeld anp

Waarom Rolodex

De zaak sleept al zo lang dat iedereen al bijna is vergeten waarom het eigenlijk Rolodex heet. Het gaat om een ronde klapper waarin kaartjes zaten waarop namen, adressen en telefoonummers werden opgetekend van klanten en jonge jongens. Er zijn wel Rolodexen gevonden, maar nooit die met de info uit het Amsterdamse pedofielennetwerk waar zo nadrukkelijk naar is gezocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden