Demjanjuk in beroep tegen Duits arrestatiebevel

De Duitse advocaat van oorlogsmisdadenverdachte John Demjanjuk is dinsdag na de aankomst van Demjanjuk in Duitsland onmiddellijk in beroep gegaan tegen het Duitse arrestatiebevel dat leidde tot de uitlevering van de 89-jarige.

Volgens advocaat Günther Maull zijn de bewijzen niet substantieel genoeg en moeten vraagtekens worden geplaatst bij de jurisdictie van de Duitse staat in de zaak tegen Demjanjuk.

Maull tekende beroep aan nadat de gepensioneerde autowerker uit Ohio in Duitsland formeel in staat van beschuldiging was gesteld.

Demjanjuk arriveerde dinsdagochtend in Duitsland, nadat hij maandagavond door de Amerikaanse autoriteiten in Cleveland op een vliegtuig was gezet. Hij werd van het vliegveld bij München naar de Stadelheim-gevangenis gebracht voor een voorlopig medisch onderzoek en een hoorzitting voor de onderzoeksrechter.

De rechter las hem het 21 bladzijden tellende arrestatiebevel voor waarin de beschuldigingen uiteen werden gezet. Justitie in München wil Demjanjuk vervolgen wegens medeplichtigheid aan de moord op 29 duizend joden in het vernietigingskamp Sobibor.

Demjanjuk geraakte in de oorlog als Sovjet-soldaat in Duitse krijgsgevangenschap. Als hulp van de SS zou hij van maart tot september 1943 joodse gevangenen in Sobibor naar de gaskamers hebben gebracht. Als het tot een proces komt en Demjanjuk schuldig wordt bevonden, kan hij voor elk afzonderlijk geval drie tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen.

Maull zei dat Demjanjuk tijdens de hoorzitting in een rolstoel zat en via zijn neus zuurstof kreeg toegediend. "Hij begreep wat hem werd voorgelezen", aldus de advocaat. Volgens Maull is het zeer goed mogelijk dat Demjanjuk slechts een half uur per dag kan worden berecht.

Het proces wordt waarschijnlijk het laatste grote proces wegens oorlogsmisdaden in de Tweede Wereldoorlog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden