Demissionaire Gerd Leers is wat milder jegens vreemdelingen

Minister Leers (immigratie) gaat zich niet langer in Europa inspannen om de eisen aan gezinsherenigers op te schroeven. Dat beloofde de bewindsman gisteren aan de Kamer tijdens een debat over de JBZ-raad van vandaag en morgen. Tijdens deze raad in Luxemburg vergadert Leers met zijn Europese collega-ministers van justitie en binnenlandse zaken.

Tot de val van het kabinet was aanscherping van de regels omtrent gezinshereniging één van de speerpunten van de gedoogcoalitie. Leers trok er regelmatig in Europa op uit om te lobbyen voor de Nederlandse wensen om nieuwe leeftijds- en inkomenseisen te kunnen stellen. Partners moeten minimaal 24 jaar (nu: 21 jaar) zijn voordat ze naar Nederland mogen komen, en mensen die hun partner naar Nederland willen halen, moeten voldoen aan een inkomenseis van 120 procent van het minimumloon (nu: 100 procent).

Maar dat was allemaal voordat de PVV haar gedoogsteun introk. Nu had Leers een heel andere pet op. GroenLinks-Kamerlid Dibi kreeg voor de verandering dan ook een voor hem bevredigend antwoord toen hij zijn standaardvraag aan de bewindsman ('kan de echte Leers opstaan?') in een geactualiseerd jasje stelde. "Is er verschil tussen minister Leers van vóór zaterdag en die van ná zaterdag?", wilde Dibi weten. Leers was daarover duidelijk: "De Europese agenda loopt natuurlijk gewoon door en ik wil verantwoordelijkheid nemen. Maar daarbij past bescheidenheid en meer dan voorheen nauw overleg met de Kamer."

Desalniettemin wilde de bewindsman de kabinetsbrief aan de Europese Commissie met daarin de Nederlandse visie op de huidige richtlijn, niet terugtrekken. Wel beloofde Leers alleen nog te lobbyen voor maatregelen die de integratie voor gezinsherenigers bevordert en die misbruik tegengaat. Volgens de minister is daarvoor draagvlak in Europa.

Het was overigens Leers' eerste Kameroverleg na de kabinetsval, waar uitvoerig bij werd stilgestaan."Ik moest gelijk aan de minister van PVV-zaken denken; in één klap bevrijd van zijn loopjongenstaak", zei Dibi. PvdA-Kamerlid Van Dam: "De kabinetsval moet toch een beetje bevrijdend voor de minister zijn". Leers was echter vooral 'teleurgesteld'. "Ik heb enorm veel energie gestoken om iets op mijn eigen toon voor elkaar te krijgen." De gezinshereniging is niet het enige wat hij nu moet laten varen. Ook het boerkaverbod lijkt voorlopig van de baan, evenals de dierenpolitie van zijn collega-minister Opstelten (justitie).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden