Dementie is nu dodelijker dan longkanker

Post-it's op de koelkast. Volgens het CBS was dementie in 2014 met 12.500 sterfgevallen de grootste doodsoorzaak in Nederland.Beeld anp xtra

Vorig jaar overleden voor het eerst meer mensen aan de gevolgen van dementie dan aan longkanker. In 2014 overleden ruim 12.000 dementerenden tegenover ruim 10.000 patiënten met longkanker. Daarmee is dementie volgens het CBS voor het eerst de belangrijkste primaire doodsoorzaak in Nederland.

Dat wil zeggen: alleen als de kankersoorten apart worden geteld. Bij elkaar geteld zijn deze ziektes met 43.000 sterfgevallen vorig jaar nog ruim de koploper.

Sterfte door longkanker is de laatste jaren stabiel, na een jarenlange stijging. Door de vergrijzing stijgt dementie als doodsoorzaak veel harder. Deze ziekte wordt vaak vergezeld door een andere aandoening. Door verzwakking van het lichaam krijgt een longontsteking eerder kans of houdt het hart er eerder mee op. Ook kan de (hersen)ziekte de slikreflex belemmeren, zodat de patiënt sterft door te weinig eten en drinken.

Helemaal waterdicht is de registratie niet. De ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende variant, en vasculaire dementie zijn een duidelijke doodsoorzaak, maar artsen vullen ook nogal eens het 'dementieel syndroom' in als primaire reden van het overlijden, met een lichamelijke aandoening als tweede reden.

Andersom kan ook hartfalen de eerste reden zijn, en dementie een bijkomende oorzaak. Het is mogelijk dat de ene arts soms een andere primaire doodsoorzaak kiest dan de andere. Bijna 70 procent van de mensen die overlijden aan dementie is vrouw.

Bloedverdunners
Vorig jaar stierven opnieuw minder mensen aan een hartinfarct: 5300, een daling van vierhonderd ten opzichte van 2013. De kans hierop is voor de Nederlander inmiddels minder dan 0,05 procent. Veertig jaar geleden was dat risico vijf keer zo groot. Betere zorg is de belangrijkste reden voor deze verbetering. Dat begint al bij de preventie van een infarct; steeds meer mensen slikken bijvoorbeeld bloedverdunners. Maar ook de zorg na een hartinfarct is verbeterd. Mensen overleven deze acute situatie en sterven aan iets anders.

Inmiddels lopen vrouwen bijna net zoveel risico op overlijden door een infarct als mannen. Bij mannen was door die betere zorg blijkbaar meer te winnen. Een andere veelgehoorde verklaring is dat vrouwen in hun ongezonde gedrag steeds meer op mannen zijn gaan lijken.

Beeld Trouw. Bron: CBS
Beeld Trouw. Bron: CBS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden