Demasqué van Marie L.

PARIJS - Als vermeend slachtoffer hield ze de politie drie dagen bezig. Als verdachte was drie uur voldoende om haar zover te krijgen dat ze een bekentenis aflegde. Marie L., de vrouw die door zes jongens -'van wie sommigen met een Arabisch en anderen met een Afrikaans uiterlijk'- mishandeld zou zijn omdat ze uit een buurt kwam waar 'alleen maar Joden wonen', blijkt het verhaal verzonnen te hebben.

door Pieter van den Blink

Marie L. heeft zelf de drie hakenkruisen op haar buik getekend waar heel Frankrijk de afgelopen dagen over huiverde. De oproep aan getuigen om zich te melden, had maandag een onvoorzien effect. Een jongeman vertelde dat hij Marie L. reeds in gehavende toestand de trein had zien binnengaan. Zijn aanbod van hulp had zij afgeslagen. Toen beelden uit de beveiligingscamera's ook niets opleverden, veranderde de twijfel in argwaan.

De vrouw verdient haar plaats in de geschiedenis van de mythomanie, en daarmee is haar verhaal uit. Maar voor Frankrijk zijn er minstens twee lessen te leren uit deze trieste canard.

Ten eerste: Marie L. heeft haar verhaal wel degelijk gebaseerd op de werkelijkheid. Haar geest is gaan malen nadat zij gehoord had hoe een kennis, in tegenstelling tot zij zelf wel echt Joods, in Parijs beroofd werd. Toen de man zich verzette, onstond een vechtpartij waarbij de Davidsster die hij om zijn nek droeg van onder zijn kleren vandaan kwam. Onmiddellijk scholden zijn belagers hem uit voor vuile Jood en sloegen hem het ziekenhuis in. Het gebeurt dus wel in Frankrijk, en president Chiracs afgrijzen van dit weekend was dus misschien overhaast, maar ingegeven door realiteit.

In de gretigheid waarmee Chirac en de rest van het land, inclusief de media, de verontwaardiging uitspraken, schuilt de tweede les. Dit land is imagoziek. Als de één iets gezegd heeft, kan de ander niet achterblijven. Wat dat betreft is er niet zoveel verschil tussen Frankrijk en Marie L.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden