Deltasport is onbescheiden

Debutanten in de hoofdklasse stellen zich over het algemeen bescheiden op. Tussen de clubs uit de Bollenstreek hebben ze daar doorgaans ook ook alle reden voor. Promovendus Deltasport schikt zich echter niet in een ondergeschikte rol. De club uit Vlaardingen liet in de thuiswedstrijd tegen Ter Leede dan ook niet met zich sollen (2-1).

Gewoon meedoen met de gevestigde orde. Zo ongeveer laten de plannen die trainer Ton Pattinama met zijn elftal heeft zich samenvatten. Overeenkomstig de stijl, waarin hij zich vroeger als speler van Excelsior en FC Utrecht staande hield tussen de groten van het betaalde voetbal. De anderen mochten dan wel beter zijn, maar daarom hoefde hij toch niet voor hen op zij te gaan.

Toen hij kwam was de fusieclub, in 1990 ontstaan uit een samengaan van Vlaardingen en zondagclub DSS '26, een modale tweedeklasser. Vier seizoenen later speelt Deltasport in de hoofdklasse. ,,Zonder hem zouden we hier nu niet zitten'', weet voorzitter Wolter Bos.

Met één enkel elftalletje in elke leeftijdscategorie hoeft Deltasport zich geen illusies te maken over een toekomst met de eigen jeugd. Derhalve moeten versterkingen voor het eerste elftal van elders komen en ook in dat proces treedt de trainer op als katalysator. Vorig jaar wist hij Marco Sas binnen te loodsen. De 30-jarige vrije verdediger was ooit speler van het Olympisch elftal, Sparta en NAC. Met een inmiddels versleten kniegewricht thans ongeschikt voor een leven als prof, maar zaterdag 'op één been' nog goed genoeg om de carrière af te bouwen in de top van het amateurvoetbal. Dit jaar moeten vier nieuwkomers voor de nodige impulsen zorgen om Deltasport in de richting van de bovenste helft van de ranglijst te brengen.

,,Nee, geen kampioenschap. Dat zou onzin zijn dit jaar. Maar als we er elke wedstrijd voor gaan, dan kunnen we een eind komen'', zo sprak Pattinama strijdlustig.

Zijn spelers hadden toen al getoond die boodschap te hebben begrepen. En dat tegen Ter Leede, dat na de goede resultaten in de voorronde van de strijd om de Amstelcup (een kleine nederlaag tegen AZ, winst op Telstar en AFC '34) als titelkandidaat van start is gegaan. Trainer Arie Lagendijk sprak na afloop dan ook gelaten: ,,Iedereen praat er wel makkelijk over, maar je moet al die kwaliteiten maar eerst zien om te zetten in rendement.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden