Deltaplan nodig voor docenten taal

Het Techniekpact onder leiding van Doekle Terpstra en met steun van verschillende ministers luidt de noodklok: het aantal studenten in technische lerarenopleidingen blijft gestaag dalen, terwijl de vraag naar technisch personeel almaar toeneemt. Een slim plan met dubbelbanen moet uitkomst bieden: studenten krijgen een baan in het bedrijfsleven én in het onderwijs (Trouw, 18 april 2016).

Het is schrijnend om te merken dat de noden van de bèta's zoveel aandacht krijgen van de pers, terwijl er aan de andere kant van het universitaire spectrum een ramp dreigt die in de media zwaar onderbelicht blijft. De gestaag dalende studentenaantallen bij de talenopleidingen maken dat we op afzienbare termijn nauwelijks universitair geschoolde docenten voor de klas zullen hebben. Een cynicus zou kunnen zeggen dat dit ook niet nodig is, aangezien er in het voortgezet onderwijs steeds minder leerlingen het talige profiel 'cultuur en maatschappij' kiezen.

Deze neerwaartse spiraal moet zo snel mogelijk worden doorbroken. In een multilinguaal Europa hebben we dringend behoefte aan een deltaplan voor alfadocenten.

Nederlanders zijn trots op hun talenkennis. Wie gaat hen die in de toekomst op hoog niveau bijbrengen als universitair geschoolde talendocenten schaars worden?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden