Deltaplan gezondheidszorg vraagt nationale inspanning

Een jaar geleden bepleitte ik met anderen een 'deltaplan voor de zorg'. Een bundeling van belangenorganisaties, verenigd in de stichting 'Geef acht op zorg' heeft onlangs aan staatssecretaris Terpstra hun deltaplan aangeboden. De nood is hoog, nu zelfs de minister-president eraan te pas moet komen om met de zorgsector om de tafel te zitten.

Toen in 1953 de grote overstromingsramp zich voltrok, werd kamerbreed een nationaal reddingsplan opgesteld en vooral een nationaal plan om te voorkomen dat zoiets weer gebeurt.

De gezondheidszorg verkeert op dit moment ook in een dergelijke crisis. We kunnen de zorg niet meer garanderen, voor de curatieve zorg niet meer en voor de langdurige verzorging van chronisch zieken en gehandicapten niet meer. Wachtlijsten, te weinig handen aan het bed, onvoldoende thuiszorg en overspannen of burn-out medewerkers is het resultaat van het tekort aan middelen.

Dit kabinet en de regeringspartijen hebben de zorg verwaarloosd door spastisch vast te houden aan het in het regeeraccoord in 1994 vastgelegde maximale groeicijfer van 1,3 %. Hierdoor is er een geweldige achterstand opgelopen. Alle voorspellingen wijzen erop dat de groei minstens 2,5 % moet zijn. In de verkiezingsprogramma's wordt echter dit cijfer nog nauwelijks gehaald, laat staan dat men rekening houdt met de opgelopen achterstand. Wij zullen dus opnieuw in de volgende kabinetsperiode worden geconfronteerd met een tekort.

Terecht wijzen de voorzitters van de koepels in de zorgsector in Trouw (Podium, 9 april) erop dat kabinet en regeringspartijen de door hen berekende noodzakelijke bedragen die oplopen tot 8,7 miljard moeten accepteren om de zorg gezond te maken.

Om echter gerealiseerd te krijgen dat we werkelijk uit de zorgen komen hoeft de verantwoordelijkheid niet alleen bij de regeringspartijen te berusten. Met een deltaplan worden de partijpolitieke standpunten even aan de kant geschoven en kan er gezamenlijk naar de beste oplossing worden gezocht. Misschien vergt dat een staatscommissie die de partijen overstijgt en bindende adviezen geeft. Als iedereen ervan overtuigd is dat in het welvarend Nederland er een oplossing moet komen voor de problematiek in de zorg, dan wordt een nationale aanpak ook gedragen.

De Nederlanders willen wel, zo blijkt uit allerlei enquêtes: men heeft best meer over voor de zorg. Met 25 gulden per maand extra, zo berekende de stichting 'Geef acht op zorg' zijn we eruit. Zelf bepleitte ik al in Trouw het invoeren van zorgbelasting bij de bovenmodale inkomens (Podium, 10 maart).

Als de zorg ons als Nederlanders echt aan het hart gaat dan moet het mogelijk zijn om dijken op te werpen tegen de afbraak van ons zorgsysteem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden