Deltacommissaris ziet het stijgende water als bondgenoot

amsterdam – De nieuwe Deltacommissaris Wim Kuijken begon zijn nieuwe baan gisteren met het leggen van een krans bij het Watersnoodmonument in het Zeeuwse Ouwerkerk. Hij moet zorgen dat er niet nog eens zo’n monument nodig is. Bij de watersnoodramp in februari 1953 verloren 1836 mensen het leven.

Ruimtelijk econoom Kuijken (56) is door het kabinet benoemd om er de komende zeven jaar op toe te zien dat Nederland zich daadwerkelijk gaat wapenen tegen de stijging van de zeespiegel. Gedacht wordt over nieuwe vormen van waterberging, nieuwe dijkconstructies en het bouwen van woningen op het water. Kuijken benadrukte gisteren nog maar eens dat hij het water ziet als een bondgenoot. Met Kuijken heeft het kabinet een zwaargewicht ingezet in de strijd tegen het water. Hij was sinds april 2007 secretaris-generaal van het ministerie van verkeer en waterstaat. Een functie die hij eerder ook vervulde bij andere ministeries. Hij was ook voorzitter van de werkgroep die het kabinet adviseert over doelmatiger waterbeheer.

De taken en bevoegdheden van Kuijken zijn vastgelegd in de Deltawet, die voor advies bij de Raad van State ligt. De commissaris geeft leiding aan het Deltaprogramma. Volgens staatssecretaris Huizinga (verkeer en waterstaat) aan wie Kuijken direct moet rapporteren, heeft de nieuwe commissaris ’een brede en langjarige ervaring in functies waar het aan komt op goed samenspel tussen politiek en bestuur’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden