Deloitte wint beroepen in Aholdzaak

Accountants van Deloitte hebben zich niet schuldig gemaakt aan misleiding in de fraudezaak rond Ahold, die in 2003 aan het licht kwam. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald in twee beroepszaken die waren aangespannen door Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi) van Pieter Lakeman, zo meldde Deloitte vandaag.

Lakeman stelde dat de betrokken accountants, onder wie oud-topman Roger Dassen, zich schuldig hadden gemaakt aan misleiding door de jaarrekening van Ahold over 2001 goed te keuren. Daar bleek achteraf in te zijn geknoeid. De bedrijvenonderzoeker had zijn klacht eerder al aanhangig gemaakt bij de Raad van Tucht, maar die had hem in het ongelijk gesteld.

Het tweede beroep betrof een klacht waarmee Lakeman tijdens de procedure op de proppen kwam. Hij betichtte de accountants opnieuw van misleiding omdat een van hen zich ten onrechte ziek zou hebben gemeld voor de behandeling van de oorspronkelijke tuchtklacht. Daardoor liep de zaak vertraging op. Het CBb wees ook dat beroep af.

De uitspraken betekenen overigens niet dat Deloitte nu van de Ahold-zaak verlost is. Vorige week maakte de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) bekend dat zij aangifte heeft gedaan tegen het accountantsbureau wegens onder meer valsheid in geschrifte. Deloitte wees die aantijgingen met klem van de hand en noemde ze 'buiten elke proportie'.

Voormalig financieel directeur Michiel Meurs van Ahold kreeg 3 jaar geleden wegens de boekhoudfraude een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden en een boete van een ton opgelegd. Hij geldt als het brein achter de malversaties, waarmee volgens Deloitte ook de accountants om de tuin werden geleid. Oud-topman Cees van der Hoeven kreeg een boete van 30.000 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden