Delmee wil in laatste seizoen nog wel een mooie prijs

Oranje Zwart benut shoot-out regel optimaal in plaatsing voor halve finale Euro Hockey League

FRED TROOST | BLOEMENDAAL

HGC en Oranje Zwart hebben zich geplaatst voor de halve finale van de Euro Hockey League (EHL), zeg maar de Europa Cup. Dat gebeurde in Bloemendaal waar van de zestien ploegen die vrijdag begonnen vier halvefinalisten overbleven. Naast HGC en OZ zijn dat Reading (Engeland) en Club de Campo uit Madrid.

Tot teleurstelling van het thuispubliek is Bloemendaal daar niet bij. De oranje-witten verloren de kwartfinale van Oranje Zwart in een slecht duel waarin de Eindhovenaren voor de rust en de thuisclub erna de boventoon voerde. Curieuze EHL-regel: Bloemendaal moest in oranje-zwart spelen en Oranje Zwart in oranje-wit. Hoe verzin je het?

De stand na wedstrijd en verlenging was 1-1, zodat shoot-outs uitkomst moesten brengen. Daarin faalde Bloemendaal twee keer en trof Oranje Zwart tweemaal doel. Dat besliste de wedstrijd. Jeroen Delmee begroette deze uitkomst vol blijdschap. De record-international (38) is nu echt aan zijn laatste seizoen als actief speler bezig en ambitieus genoeg om nog een mooie prijs mee te pakken. Dat zou, op 12 juni, de Europa Cup kunnen zijn.

"Dat wordt twee weken langer doortrainen", grijnsde Delmee. "Ik weet m'n carrière wel te rekken, hè." Hij beaamde dat zijn team door het oog van de naald was gekropen: "Tot de gelijkmaker van Bloemendaal hebben we niks weggegeven, daarna belandden we in hoge ballen spelen in plaats van hockeyen."

Delmee zag het maar als leermoment. "We zaten al in de competitie play-offs en nu ook in de halve finale Europa Cup. Hier doe ik het voor. Wedstrijden met een ambiance als hier in Bloemendaal, blijven je bij, je hele leven lang."

Waar enerzijds de vreugde uitbarstte, heerste anderzijds de bitterheid. Er werd bij Bloemendaal getreurd, gevloekt, met sticks gesmeten, maar alles in het besef dat de ploeg het zelf had laten liggen, in de eerste helft en vooral in de penalty shoot-outs.

Deze geforceerde wedstrijdbeslissing is een nieuw fenomeen in de EHL. Het is afgekeken van ijshockey. De nemer krijgt vanaf de 23-meterlijn met de bal aan de stick vrij baan tot hij de keeper op zijn weg vindt. Die verdedigt uiteraard. In acht seconden moet gescoord zijn. Het gaat om drie pogingen en mocht het gelijk eindigen, dan wordt vervolgd tot een beslissing is gevallen.

"We hebben er flink op geoefend", verklaarde Delmee. "Het is veel moeilijker dan strafballen nemen, maar ook veel boeiender en daarom leuker." De training wierp voor Oranje Zwart vrucht af; ook in de wedstrijd in de achtste finale tegen Polo de Barcelona hadden de Eindhovenaren shoot-outs nodig.

De EHL wordt in het hockey wel gezien als kraamkamer voor nieuwe spelregels. De vrij recente video-umpire en de regel dat de nemer van de vrije bal de bal niet eerst naar een ander hoeft te spelen vonden hun ontstaangrond in de EHL. Voor de penalty shoot-out is het vervolg ook al geboekt: vanaf heden zullen wedstrijden op EK's, Champion Trophy's en ook Olympische Spelen die ook na verlenging onbeslist blijven via shoot-outs een winnaar krijgen.

Den Bosch verder
De hockeysters van Den Bosch hebben in navolging van Laren eenvoudig de laatste vier bereikt van het Europese toernooi om de Club Champions Cup. De landskampioen won gistermiddag voor eigen publiek op superieure wijze van Terrassa: 10-0. Laren zegevierde met 5-1 over Uhlenhorst Hamburg.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden