Delhi zit vol wankele gebouwen

De instorting van een flat in Delhi op 15 november, waarbij ruim zeventig mensen om het leven kwamen, staat niet op zichzelf. Problemen rond verstedelijking – gebrekkige huisvesting voor migranten en illegale bouwpraktijken – zijn er volop in de Indiase miljoenenstad.

„De overheid heeft in zijn plannen voor Delhi geanticipeerd op de komst van veel migranten, maar die plannen worden niet uitgevoerd”, zegt Dunu Roy, directeur van het Hazards Center, een adviesbureau op het gebied van stedelijke problemen. „Uit ons onderzoek blijkt dat twee derde van de goedkope huisvesting in de stad illegaal en vaak onveilig is.”

In de ingestorte flat woonden en werkten volgens buurtbewoners ongeveer 400 migranten. De meesten kwamen uit de deelstaten Bihar en West Bengalen. In kamers van ongeveer 40 euro per maand verbleven families, die badkamers en keukens met andere bewoners deelden. Er zouden ook fabriekjes in het gebouw zijn gehuisvest.

Waarschijnlijk was de fundering van de flat verzwakt door lekkages. De wijk Laxminagar ligt aan de rivier Yamuna, de grond is er drassig. Na een heftige moesson, stonden de meeste kelders in de wijk volgens inwoners maandenlang onder water. Dit bleek echter niet de enige oorzaak van de instorting.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Delhi had de ingestorte flat geen goedgekeurd bouwplan en geen enkele vergunning. De fundering van de vijftien jaar oude flat was geschikt voor maximaal twee verdiepingen. De eigenaar bleef er etages op bouwen. Op het moment van de instorting werd aan de vijfde verdieping gewerkt.

Deze situatie is geen uitzondering in Delhi. Volgens de gemeente zijn er ruim 1400 ongeautoriseerde wijken in de stad. Af en toe wordt er wat gesloopt, maar ieder jaar worden er nieuwe gebouwen en verdiepingen bijgebouwd. Ook in Laxminagar staan duizenden illegale gebouwen, vergelijkbaar met de ingestorte flat. De eigenaren hopen dat hun flats na de bouw alsnog worden gelegaliseerd, wat soms inderdaad gebeurd, zoals bij de ingestorte flat.

„Omdat arbeiders dicht bij hun werk in het centrum willen wonen, worden de huizen vaak op ongeschikt land gebouwd”, zegt Dunu Roy. „Eigenaren die flats voor de verhuur bouwen, doen dit alleen voor de winst. De bouwmaterialen zijn vaak van slechte kwaliteit. De reden dat onveilige huizen soms worden goedgekeurd, is dat de overheid kan verbergen dat ze zelf heeft gefaald.”

Gemeenteraadslid Jagdish Mamgain, van de grootste partij in Delhi Barathiya Janata Partij (BJP), heeft zich tegenover Indiase persbureaus uitgesproken over corruptie in de bouwafdeling van de gemeente. Volgens hem moet de gemeente verantwoordelijkheid nemen om een ’dubbele standaard’ te voorkomen. De overheid van de deelstaat Delhi heeft opdracht gegeven tot een juridisch onderzoek naar de oorzaken van de ineenstorting van de flat en de verantwoordelijken aan te wijzen. De aangestelde een-manscommissie moet over ruim twee maanden met resultaten komen. De eigenaar van de flat is gearresteerd en beschuldigd van dood door schuld, waar een maximale gevangenisstraf van tien jaar op staat.

Een week na de instorting van de flat stelde het bestuur van Delhi een commissie die plannen moest formuleren voor het bouwen van goedkope huisvesting. De gemeente beloofde de wijk te inspecteren en alle gevaarlijke gebouwen te laten slopen. Volgens Dunu Roy is dit slechts een herhaling van eerder gemaakte beloftes en geen oplossing op de lange termijn. „Zo gaat het al veertig jaar. Het zou beter zijn als de overheid het zelf bouwen van woningen, wat veel migrantenfamilies nu doen, zou faciliteren, zodat de huizen van goede kwaliteit zijn. En huisjesmelkers moeten volledig worden uitgebannen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden