Delfzijl wil af van de treurigheid

Leegstand en goedkope modezaken bepalen nu te veel het beeld in het centrum

Zeg 'achtje' en iedere winkelier in het centrum van Delfzijl weet waar je op doelt. Het centrum moet achtvormig worden, vinden de gemeente en de plaatselijke handelsvereniging die met de nieuwe vorm een aantrekkelijk en compact winkelhart willen creëren.

Veel winkels in Delfzijl staan leeg. Het is het verhaal van krimp, crisis en toegenomen internethandel. Bij Delfzijl geldt bovendien, zeggen ingewijden, dat het winkelgebied op te grote leest geschoeid is. De gemeente van 26.500 inwoners kan toe met tweederde van het huidige aantal winkels.

Er ligt een plan om eenderde van het winkelbestand in het hart van Delfzijl af te stoten en alle winkels rondom het Vennenplein (voor de dagelijkse boodschappen) en Molenplein (voor horeca en uitgaan) te schikken. En als ze toch bezig zijn wil Delfzijl ook graag iets chiquer worden. Nu bepalen vooral goedkope modezaken het beeld.

Adviesbureau Broekhuis Rijs Advisering voelde ondernemers en vastgoedpartijen vertrouwelijk aan de tand over omzetontwikkeling, huurprijs, staat van het vastgoed en toekomstwensen. De helft van de ondernemers zegt de omzet nog te zien stijgen, maar dat komt vooral doordat concurrenten ermee ophouden. Er is wel degelijk een probleem, geven de winkeliers toe en ze onderschrijven ook dat het mes moet in het winkelarsenaal.

Sommige ondernemers hebben plannen de winkel zelf al te sluiten. Anderen voelen wel voor verhuizen. Het lijken kansen om de achtvorm te realiseren. Maar in gesprek met de ondernemers blijken er nog aardig wat beren op de weg. Vooral de kleine zelfstandigen met een eigen pand in de winkelstraten die worden afgeschreven vertellen sombere verhalen.

Loek Komdeur heeft met zijn vrouw een stoffenzaak aan het stuk Waterstraat dat er straks niet meer bij hoort. Komdeur, die zelf tien jaar secretaris van de handelsvereniging was, zegt het "ongelooflijk bizar" te vinden waar gemeente en handelsvereniging nu mee komen. Zijn pand staat al twee jaar te koop, omdat hij en zijn vrouw de leeftijd hebben om te stoppen met werken. En nu dreigt het pand de winkelbestemming kwijt te raken en wordt daardoor waarschijnlijk minder waard. "Daar gaat ons pensioen." In zijn straat zitten nog negen andere eigen bazen, weet Komdeur. Allemaal hebben ze geïnvesteerd. Waarom worden juist hun zaken doorgestreept? "Zijn het niet juist die kleine zelfstandigen die de couleur locale van een plaats bepalen?"

Wethouder Thea van der Veen van Delfzijl zegt dat er geld is om ondernemers te helpen als ze financieel nadeel hebben door de centrumhervorming. Delfzijl mag er geld voor nemen uit de pot van 45 miljoen aan rijksgeld die de hele Eemsdeltaregio heeft gekregen om krimp te compenseren. Komdeur heeft zich al aangemeld voor financiële steun.

Voor buurman Otto van der Holt, eigenaar van Ojé Electronics aan de Waterstraat, geldt: komt tijd komt raad. Zijn winkel valt maar een paar meter buiten het 'achtje', zegt hij, misschien lukt het gewoon te blijven zitten waar hij zit. Wat Van der Holt wel steekt is dat hij zelf al wilde verhuizen, naar de leegstaande Halfords, in het 'goede deel' van het winkelgebied. De gemeente wilde hem daarbij niet financieel steunen. "Goede ondernemers hebben geen steun nodig, zeiden ze."

Op zoek naar de sfeer van een havenstad
De detaillisten in Delfzijl ontbreekt het niet aan ideeën voor een bruisender centrum. Ze willen bijvoorbeeld eenduidigheid in openingstijden - iets wat ze met elkaar moeten regelen. Ze willen ook dat de gemeente hogere welstandseisen gaat stellen om af te komen van treurige gevels. Ook gemeentelijke hulp bij het bereiken van marktconforme huurprijzen juichen ze toe. Ook wil men graag dat Delfzijl meer de sfeer van een havenstad gaat uitstralen. Dat laatste komt overeen met het toekomstbeeld voor 2030 dat het gemeentebestuur door een stedenbouwkundig bureau liet maken. Daarin is er ook een prominentere rol voor het water. Duidelijke routes naar de historische waterpoortjes bijvoorbeeld en maritieme winkels.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden