Delfzijl is een spookstad geworden

Delfzijl verloedert. De 'Europoort van het Noorden' telt 30000 inwoners. Het hadden er 80000 moeten zijn. Vernieuwingsplannen komen niet van de grond. Gevolg: leegstand, overlast, isolatie en een slecht imago.

DELFZIJL - De Fransestraat in Delfzijl-Noord: de vier blokken verlaten rijtjeswoningen langs de spoorlijn naar Appingedam zien er troosteloos uit. Houten schotten zijn tegen de gevels van de lege jaren-zestigwoningen getimmerd. De zilte Waddenzee-wind heeft een witte waas op de niet-ingegooide ruiten achtergelaten. De stoep ligt vol glasscherven, tegels ontbreken. De tuintjes zijn overwoekerd met onkruid. Op enkele gevels en ruiten staat onleesbare graffiti.

Alleen bij nummer 100 hangt nog vitrage en staan plantjes op de vensterbank. De woning is opgenomen in een massaal sloopprogramma, maar de bewoners, de 60-jarige mevrouw Vegter en haar man, gepensioneerd banketbakker, willen pas vertrekken als hun een goed alternatief wordt geboden. Ze gaan ervan uit dat ze 'nog wel een jaar of vier' in het huis kunnen blijven.

,,Lekker leven aan zee (de gemeenteslogan)? Ammehoela. Het is vier, vijf jaar geleden dat we het eerste bericht kregen: de wijk zou worden gesloopt en we moesten verhuizen. De woningstichting zou ons iets anders aanbieden.'' Dat gebeurde ook. ,,Eerst zouden ze hier seniorenwoningen neerzetten. Dat leek ons prima, maar dat ging niet door. Toen boden ze een andere nieuwbouwwoning aan. Daar zouden we 600 euro in de maand voor moeten betalen. Dat hebben we geweigerd. We betalen nu 200 euro! Trouwens: dat huis is nog steeds niet gebouwd. Sindsdien hebben we niets meer gehoord. De sloop- en bouwplannen zijn al tig keer bijgesteld. Er komt niets van terecht.'' De meeste Fransestraat-bewoners vertrokken wel. Enkelen van hen hebben te horen gekregen dat hun vervangende woningen ook worden gesloopt. Delfzijl kampt al jaren met leegstand. Het inwonertal blijft dalen, de sociale problematiek is groot. Ondanks bemoeienis van een adviescommissie woonproblematiek, de provincie, het ministerie en de Ontwikkelingsmaatschappij Delfzijl.

De straten rond de Fransestraat moeten worden gesloopt en lopen leeg. Erger is het even verderop. In het winkelcentrumpje aan de Mercuriusstraat is alleen de troosteloze snackbar 'C'est ça' nog open. Schuin ertegenover kreunt fitnesscentrum Waasdorp in zijn oude voegen. Een heilssoldaat belt aan bij een van de weinige nog bewoonde huizen. De bruine gordijnen zijn gesloten. Een tiener kruipt schuldbewust, delen van een gaskachel in zijn armen, door de gebroken deurruit van een rijtjeswoning. In zijn kruiwagen ligt al een kachel uit een andere woning.

Ook winkelcentrum Kuilsburg aan de Uitwierderweg oogt miserabel. De winkelnering is zieltogend. Veel winkels hebben traliewerk in de etalages. Her en der hangen beveiligingscamera's. Alleen bij de supermarkt is nog wat bedrijvigheid. Boven de patatkraam zwermen meeuwen. De meeste parkeerplaatsen zijn vrij. Ooit werd Kuilsburg gebouwd met de gedachte dat er in de buurt 13000 mensen zouden komen wonen. Dat zijn er nu 7000.

Met krap 29000 'Zielsters' en een almaar toenemende leegstand is Delfzijl een spookstad geworden. Het imago van de stad is slecht. Net als de bereikbaarheid: wie van Groningen naar Delfzijl rijdt, mag niet harder dan 80 kilometer, dwars door gehuchten en dorpjes, slingerend langs het Damsterdiep. Een snelweg werd nooit aangelegd. Er verdwijnt meer industrie dan er bij komt. Delfzijlsters werkzaam in die industrie zijn tegenwoordig de hoogopgeleiden, niet meer de arbeiders van vroeger. Het woningaanbod is daar niet op afgestemd. De behoefte aan duurdere woning is groot. Maar een blik in de etalage van een makelaar in het centrum laat zien dat het eenvoudiger is om met een budget van ruim 100000 euro een woning te vinden. Er worden nauwelijks grotere, vrijstaande woningen aangeboden.

Plannen voor sloop van de goedkope woningen en nieuwbouw van duurdere vrijstaande woningen zijn er volop, maar komen nauwelijks van de grond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden