Delfzijl hoopt op een saai 2004

Ze waren dit jaar in het nieuws, soms kort en heftig. Anderen bleven liever in de schaduw van de gebeurtenissen staan. Hoe is het met hen, de makers van het nieuws van 2003? Vandaag: lief en leed in Delfzijl.

DELFZIJL - Op de dag dat loco-burgemeester Jan Huisman een hectisch jaar beziet, lopen net de eerste subsidies van Brussel en de provincie binnen. ,,We gaan de goede kant op'', stelt hij vast.

Het was hem het jaar wel. Eerst was er de onrust over collega-wethouder E. Koning, die een raadslid maandelijks 300 euro betaalde en hem kort daarop van aanranding beschuldigde, waarna ze aftrad. Daaroverheen kwam een vernietigend rapport van de milieu-inspectie dat burgemeester Haaksman, juist aan zijn derde termijn begonnen, noopte tot terugtreden. ,,Zeer ingrijpende momenten'', reageert Huisman.

,,Rond mevrouw Koning speelden persoonlijke zaken, waar je politiek niets mee kan. Dat we aangifte hebben gedaan, heb ik als pijnlijk ervaren. Het was wél een collega!'' En de laatste dag van burgemeester Haaksman was een emotioneel moment.

Huisman bestrijdt de beeldvorming dat op het gemeentehuis chaos heerste, al waarschuwde commissaris van de koningin Alders in te grijpen als de financiën niet op orde kwamen. ,,Ja, dat klopt, maar woorden als 'onder curatele stellen' kwamen uit de pers.'' In alle tumult had Huisman het met journalisten zwaar te stellen. ,,Er zijn momenten dat ik 's morgens mijn Dagblad van het Noorden niet opensla. Ik weet dat het struisvogelpolitiek is, maar ik wil mijn humeur niet laten verpesten.''

,,Het is zo jammer. Dan komt zo'n journalist van een landelijk dagblad hier op een koude winderige dag op de dijk in de grijze Eems staan staren en dan zegt ie: goh, wat het is het hier toch slecht. Net als andere steden hebben we een herstructureringswijk. Overal maakt zo'n wijk op een zeker moment een desolate indruk. Er zijn hier prachtige wijken waar veel mensen met veel plezier wonen.''

Huisman weet als geen ander hoe de bestuurlijke problemen het imago van de havenstad bepalen. Opgestapte wethouders die terugkeren, opgestapte wethouders die fractievoorzitter worden, die voorvallen vormen het beeld van een moeilijke stad. ,,Dat realiseer ik me. Maar dat beeld is niet synoniem met Delfzijl.''

Hij verklaart de problemen uit de bestuurlijke onervarenheid bij nieuwe partijen, een traditie van zachte heelmeesters en 'complexe politieke verhoudingen'. Acht fracties op 21 raadsleden, van wie sommige zeer lang meedraaien en onderling rivaliseren.

In februari begon Delfzijl aan herstel. De vier wethouders zorgden voor een staatsrechtelijke primeur door hun posten ter beschikking te stellen aan de raad, een constructie van de Groningse hoogleraren A.H.M. Dölle en D.J. Elzinga.

,,Erg prettig dat die geleerden hier rondhuppelden. Zij hadden de expertise in huis en ze keken in een lastige positie over onze schouders mee. Dat was een politieke én morele steun.''

Annemarie Jorritsma trad aan als interim-burgemeester. Om haar hadden ze in Delfzijl wel een strik willen doen. ,,Ze kwam, ze zag, ze overwon'', zei Huisman bij haar vertrek naar Almere. In de paar maanden dat er was, propageerde Jorritsma overal waar ze kwam het grootse zeilevenement Delfsail, wat een groot succes werd, en begon ze de verhoudingen te normaliseren. Inmiddels voert een tweede interim-burgemeester het bewind: oud-staatssecretaris van defensie Van Hoof.

Hij leidt de stad tot in februari een nieuwe burgemeester is gekozen. Voor de post bestond in eerste inschrijftermijn geen overweldigende belangstelling. En in de vertrouwenscommissie was bonje. Zulke oprispingen verbazen Huisman allerminst, maar hij gelooft dat Delfzijl echt op de goede weg is.

De begroting is meteen goedgekeurd door de provincie, de milieuvergunningen zijn aangepakt en het college is veranderd. Na alle rumoer rest Huisman voor 2004 één wens: een saai bestuurlijk jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden