Delfzijl als Groningse buitenwijk

Het zijn geen buurgemeenten, maar toch zou Delfzijl bij een gemeentelijke herindeling samen moeten gaan met Groningen. Fractievoorzitter Sieuwert van der Zweep van de lokale Lijst Stulp licht zijn opvallende idee toe.

1Staat er voor Delfzijl een herindeling voor de deur?
"We hebben 23 gemeenten binnen de provincie Groningen, de provincie wil dat terugbrengen naar maximaal elf. Om herindeling te voorkomen, hebben wij in 2008 een akkoord gesloten met de buurgemeenten Loppersum, Appingedam en Eemsmond. Door samen te werken, hopen we zelfstandig te kunnen blijven. Maar samenwerken lukt totaal niet. Iedere keer beginnen we met zijn vieren met nieuwe initiatieven en altijd is er weer één die eruit stapt, meestal Eemsmond."

2Toen dacht u: dan maar samen met Groningen 24 kilometer verderop?
"Ik vergelijk het met Bremen en Bremerhaven. Die horen bij elkaar, maar liggen 75 kilometer uit elkaar. Dat kan prima. De gemeente Delfzijl heeft 26.500 inwoners, van wie 16.000 in stedelijk gebied, met alle grootstedelijke problemen van dien. Daarom passen we beter bij een stad als Groningen dan bij plattelandsgemeenten."

3Wat hebben jullie aan samengaan?
"Het zou onze infrastructuur ten goede komen. De stad praat met de provincie over een tram en een zuidelijke ringweg waar ook Den Haag aan meebetaalt. Onlangs zijn er twee treinstations gekomen. Wij mogen in vergelijking met Groningen niks. We liggen aan het eind van een tweebaansweg die we graag willen verdubbelen, en we hebben alleen enkelspoor."

4En wat heeft Delfzijl Groningen te bieden?
"Wij hebben een haven! Het zou voor Groningen heel goed zijn om een rechtstreekse aansluiting op de haven te hebben. De helft van het havengebied - de Eemshaven - hoort nu nog bij de gemeente Eemsmond, dat net als wij ook 49 procent van de aandelen in Groningen Seaports heeft, dat klopt, maar volgens mij is de provincie voorstander van een grenscorrectie zodat het hele havengebied onder Delfzijl valt."

5Welke vragen moeten als eerste beantwoord worden?
"De belangrijkste vraag is natuurlijk wat de beste manier is om tot een herindeling te komen. Maar het is niet zo raar hoor, wat ik zeg. Niemand wees naar zijn voorhoofd toen ik dit bij de algemene beschouwingen bepleitte. Je moet herindelen op basis van wat gemeenten elkaar kunnen bieden. Het gaat erom dat je sterker wordt door samen te gaan. Als je alleen kijkt naar geografische nabijheid, ga je voorbij aan die versterking. Het enige wat misschien raar is, is dat alle plattelanders in de gemeente Delfzijl ineens Stadjers worden. In onze beleving zou Delfzijl overigens een eigen identiteit kunnen houden en toch onderdeel worden van het stadse. Je zou Delfzijl een deelraad kunnen laten worden van Groningen, net zoals je in Amsterdam deelraden hebt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden