Delftse onderzoekers begrijpen averechtse reactie van piloten wel

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De Bijlmerramp had zelfs nog één minuut voordat de El Al-Boeing de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg doorboorde, voorkomen kunnen worden. Dat de piloten niet de beste beslissingen namen, is hen echter niet te verwijten.

Dit menen onderzoekers van de Technische Universiteit Delft, op basis van een uitgebreide computersimulatie van de rampvlucht. Daarbij kwamen in 1992 de vier inzittenden van het vrachtvliegtuig en minstens 39 flatbewoners om het leven.

Hoogleraar J. Mulder aan de faculteit lucht- en ruimtevaarttechniek in Delft denkt dat de bemanning zich van meet af aan meer tijd had moeten gunnen om brandstof te lozen en een landing op een gunstiger baan (met tegenwind in plaats van rugwind) voor te bereiden. “Dat had ook gekund, want het toestel was nog voldoende vliegwaardig”, concludeert Mulder aan de hand van de gegevens uit de zwarte doos. Deze flight data recorder is wel gevoden, de zwarte doos die de cockpitgesprekken registreerde, is officieel altijd spoorloos gebleven.

Volgens Mulder was er in de laatste minuut nog tijd geweest om het vliegtuig te redden. Toen het toestel op ongeveer 600 meter hoogte naar rechts begon te hellen, gaven de piloten extra gas. Volgens Mulder een 'begrijpelijke' reactie. Maar omdat er alleen nog motoren aan de linkervleugel hingen, verergerde dat de situatie juist. Als gas was teruggenomen, zouden de vleugels weer horizontaal zijn gekomen en het toestel weer onder controle geraakt.

Mulder deed geen onderzoek naar de allerlaatste fase van de vlucht. Volgens het officiële eindrapport is het toestel in steile duikvlucht vanaf 600 meter hoogte vrijwel verticaal op de flats neergekomen. De verspreiding van de brokstukken en vooral enkele ruim honderd meter ver weggeslingerde motoronderdelen maken dat echter onmogelijk.

Zijn resultaten hoopt Mulder te gebruiken om een boordcomputer voor vliegtuigen te ontwikkelen, die voortdurend controleert of besturingsopdrachten het gewenste resultaat hebben. Zo niet, dan zoekt de computer de waarschijnlijke oorzaak en adviseert wat er moet gebeuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden