Delfts blauw koningspaar herenigd in Haags museum

Deze twee Delfts blauwe bloemenvazen uit de zeventiende eeuw zijn zo zeldzaam dat ze zijn te vergelijken met de vondst van een nieuwe Rembrandt of Vermeer. En dat is geen grootspraak, benadrukt directeur Benno Tempel van het Gemeentemuseum Den Haag, dat deze set heeft aangekocht.

De 42,5 cm hoge vazen uit 1690 verbeelden koning-stadhouder Willem III (1650-1702) en de Engelse koningin Mary II (1662-1694). Decennialang waren de geliefden van elkaar gescheiden. De vaas van de koning bevond zich in een Franse privécollectie, die van Mary in een Belgische. Niemand wist van het bestaan van dit stel, tot kunsthandelaar Robert Aronson ze op het spoor kwam en afgelopen jaar herenigde. Direct daarna reisden ze door naar een antiekbeurs in New York. Het Gemeentemuseum kocht de beelden met steun van fondsen en voorkwam dat ze in een Amerikaanse privéverzameling verdwenen.

Wereldwijd zijn geen andere Delfts blauwe bloemenvazen in de vorm van eigentijdse (hof)figuren bekend. Het zijn altijd fantasiefiguurtjes, zegt Tempel. De beelden zijn gemaakt in de Delftse plateelbakkerij De Grieksche A, die hofleverancier was van Delfts aardewerk aan Willem III en Mary Stuart II. Mary was een liefhebber van dit aardewerk en wordt gezien als de koninklijke ambassadrice van Delfts blauw. Ook was ze dol op tulpen, die ze liet schikken in tulpenvazen van Delfts aardewerk. Tempel: "Ontroerend om te zien dat het paar is vereeuwigd in het Delfts blauw waar ze zo van hielden."

De gelaatstrekken van William en Mary komen wat onnatuurlijk over. Dat komt doordat aardewerk niet de verfijning van schilderkunst heeft, zegt Tempel. "Ze hebben daardoor iets ontwapenends. Je ziet er ook hun huwelijksgeluk aan af." Hij wijst naar de voet van William die onder zijn kamerjas uitpiept. "Kijk, hij loopt naar haar toe, zij draait zich naar hem toe. Je ziet hier niet alleen twee zeldzame vazen, je ziet ook een liefdesgeschiedenis."

Het stel is vanaf vandaag te zien in het Gemeentemuseum.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden