Delft en Delfzijl vrezen hun nieuwe takenpakket niet

Gemeenten waarschuwen wel voor risico's van decentralisatie

Kunnen de gemeenten alle nieuwe taken op het gebied van jeugd, zorg en werk wel aan? Ja, antwoorden ze volmondig. Maar er zijn wel risico's, zo waarschuwt koplopergemeente Delft. Op het terrein van de zorg is nog veel onduidelijk, klinkt het vanuit krimpgemeente Delfzijl.

Trouw volgt het komende jaar hoe Delft en Delfzijl zich voorbereiden op de mega-operatie die decentralisatie heet. Net als de andere 406 gemeenten kregen zij in een jaar tijd te maken met vier koerswijzigingen vanuit kabinet en parlement. Leg dat maar eens uit aan de burger. Die is nog nauwelijks gewaar hoe ingrijpend de overheveling van rijkstaken is, die gepaard gaat met grote bezuinigingen en ook van hem of haar grote aanpassingen zal vergen.

De - soms verhitte - discussies gaan vooral over verschraling van de zorg aan ouderen, chronisch zieken en gehandicapten, en over familieleden die moeten inspringen. Maar het aan een baan helpen van de meest kwetsbaren lijkt de grootste uitdaging te worden voor gemeenten in een tijd van faillissementen, ontslagen en een ongekend snel oplopende werkloosheid. De belofte is dat ook mensen met een beperking een 'gewone' baan krijgen, de sociale werkvoorziening (SW) sterft uit en voor gesubsideerde banen is geen geld.

Zo moeten de gemeenten het merendeel van de 230.000 jonggehandicapten met een Wajong-uitkering aan werk helpen. "Wij weten nog helemaal niks. Natuurlijk willen wij ze helpen, maar wat voor werk kunnen ze aan?", vraagt de Delftse wethouder Brandligt zich af. In Delfzijl zijn ze wat minder pessimistisch. "Samen met het SW-bedrijf en de bedrijven in de regio maken we straks arrangementen om deze jongeren op de arbeidsmarkt te krijgen."

De overheidsbezuinigingen werken ook al niet mee. Delft wilde graag mensen met een bijstandsuitkering aan de slag helpen in de zorg. Maar die sector moet nu ook imkrimpen. In Delfzijl neemt de vraag naar personeel in de zorg juist toe. Maar de meeste vacatures zijn te vinden in de industriële sector. Daarnaast biedt het nabijgelegen Duitsland mogelijkheden volop om een baan te vinden.

Die uitwijk heeft Delft niet. Vooral laagopgeleiden, samen bijna een derde van de beroepsbevolking vormend, hebben het moeilijk door het verdwijnen uit Delft van de maakindustrie, zoals Calvé en de lijmfabriek. Het project samen met Rotterdam om mensen aan een baan te helpen in de kassen, is niet mislukt, benadrukt Brandligt, maar het kost tijd. "We zullen niet iedereen meteen een betaalde baan aan kunnen bieden. Ondertussen moeten we bekijken hoe ze dan kunnen bijdragen aan de samenleving."

Het bedrijfsleven klaagt dat lokale overheden geen zicht hebben op de jongeren die werkloos thuiszitten. Maar in Delfzijl 'zijn alle jongeren in beeld'. "We hebben een apart jongerenteam dat zich specifiek richt op jongeren met een WWB-uitkering."

DE VERDIEPING 2

De stad mag het opknappen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden