Delen van bankgegevens: dit (weinige) is er bekend over de gevolgen

null Beeld Brechtje Rood
Beeld Brechtje Rood

Over dik twee maanden worden banken verplicht hun klantgegevens te delen met derden, mits de klant daar toestemming voor geeft. Dan wordt de Europese richtlijn PSD2 van kracht. Nederlandse banken zijn er nog niet klaar voor, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerd PWC-rapport.

Annemieke Diekman

Terug kunnen we niet meer, maar er zijn nog veel vragen. Wat betekent de richtlijn voor de consument?

1. Privacy van betaalgegevens is zo’n beetje het hoogste goed. Waarom heeft Brussel deze richtlijn in het leven geroepen?

Brussel wil de betaalmarkt openstellen voor andere partijen dan de banken, zodat er meer ruimte komt voor nieuwe innovatieve betaaldiensten. Dat kunnen kleine startups zijn die met een financiële toepassing komen, zoals een online huishoudboekje, maar ook reuzen als Google of Apple. Deze zogenoemde fintechbedrijven moeten straks een PSD2-vergunning aanvragen en kunnen dan diensten leveren aan consumenten die nu nog zijn voorbehouden aan banken. Dit zou in het voordeel moeten werken van de consument die dan meer kan kiezen en een groter betaalgemak bij online winkelen heeft.

2. Wie houdt toezicht op een goede en transparante uitvoering van deze richtlijn?

Vier toezichthouders moeten er in Nederland voor zorgen dat alles volgens het boekje gaat. Dat zijn de Autoriteit Financiële markten (AFM), Autoriteit Consument en Markt, de Autoriteit Persoonsgegevens en De Nederlandsche Bank. Dan kan het niet misgaan zou je denken. De AFM geeft zelf echter aan dat de controle weleens te versnipperd kan raken op deze manier, met het gevaar dat de betaalgegevens van de consumenten toch worden misbruikt. Ander punt is dat bijvoorbeeld een Roemeens fintechbedrijf met een lokaal verkregen vergunning straks ook de Nederlandse consument kan vragen zijn betaalgegevens te delen. In zo’n geval moet je er dan maar op vertrouwen dat de Roemeense toezichthouders ook goed hun best doen.

3. Hoe groot is de kans dat onze betaalgegevens straks toch gaan zwerven?

Dat is moeilijk in te schatten. Wettelijk gezien wordt alles goed dichtgetimmerd. Ook wordt er in alle landen van de Europese Unie toezicht gehouden op de bedrijven met een PSD2-vergunning. Of desondanks iedere derde partij zich daar aan zal houden weten we gewoon nog niet. Verwacht wordt dat sommige cowboys zeker de grenzen zullen proberen op te zoeken, en wellicht over gaan.

4. Hoe zit dat nu eigenlijk met die toestemming? Eenmaal gegeven, altijd gegeven?

Elk bedrijf dat jouw betaalgegevens wil, moet dat afzonderlijk via de bank aan je vragen. Het is dus niet zo dat als je één bedrijf toestemming geeft, daarmee alle andere geïnteresseerde bedrijven ook je betaalgegevens in kunnen zien. Lees wel iedere keer heel zorgvuldig de –vaak paginalange- voorwaarden door voor addertjes onder het gras. Eenmaal gegeven toestemming kun je ook weer intrekken. Of het bedrijf dat jouw betaalgegevens heeft die dan inderdaad niet meer zal gebruiken, is echter moeilijk controleerbaar.

5. Als je geen toestemming geeft om je bankgegevens te delen, is er toch niks aan de hand?

In principe niet, banken mogen jouw gegevens alleen maar delen met een andere partij als er uitdrukkelijke toestemming is gegeven. Doe je dat niet, blijven ze veilig bij de bank. Hoewel nog niet duidelijk is wat er gebeurt als jij geen toestemming geeft, maar geld overmaakt naar een vriend die bijvoorbeeld wel zijn betaalgegevens deelt met een innovatieve startup. Komen jouw gegevens dan indirect daar ook terecht? Daar heb je dan geen toezicht op. Als je geen gegevens wilt delen, loop je wellicht ook voordeeltjes mis, wat niet de bedoeling kan zijn van deze richtlijn. Toch kan het zo maar dat je straks alleen die goedkope hypotheek krijgt als je de verstrekker inzage geeft in je betaalgegevens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden