Opinie

Dekkers liberale mal past onderwijs niet

Leerlingen tijdens een examen. Beeld anp
Leerlingen tijdens een examen.Beeld anp

TITUS FRANKEMÖLLE   Staatssecretaris Dekker wil artikel 23 van de Grondwet moderniseren. Niet doen, zegt schoolbestuurder Titus Frankmölle: 'De waarde van het bijzonder onderwijs is gigantisch.'

Titus Frankemölle

In 1917 werd in de Grondwet vastgelegd dat bijzonder onderwijs op dezelfde voet door de overheid bekostigd wordt als het openbaar onderwijs. Nu, bijna honderd jaar later, is het volgens staatssecretaris Dekker de hoogste tijd om deze wet uit te kleden. Bijzondere scholen zouden hun bestaansrecht moeten aantonen. En zich steeds meer aan een vast stramien van ministeriële regels moeten houden. De moeizaam bevochten vrijheid van onderwijs wordt zodoende ingedamd.

Nederland is een gedifferentieerd land, en zijn inwoners staan van oudsher open voor andersdenkenden. Liberalen hebben altijd gestreden om Nederlanders de keuzevrijheid te geven die zo bij ons land past.

De diversiteit van ons onderwijs, vastgelegd in artikel 23 van de Grondwet, is daar een mooie uiting van: iedere ouder kiest de school die hij het best bij zijn kind vindt passen. Maar op het ministerie van onderwijs en cultuur waait een andere, minder liberale wind.

Niet alleen kennis
De trend in het onderwijs is nu al dat tijdens vergaderingen alleen nog de methoden van kennisoverdracht worden besproken. Er is overvloedige aandacht voor de niveaus van leerlingen, de manier waarop hun uiteenlopende vaardigheden aan bod moeten komen, en hoe ICT ingezet moet worden om goed voorbereid te zijn op de toekomst. Wat een leerling raakt, wat hem gelukkig maakt en wat zijn idealen zijn, staat niet langer op de vergaderrol.

Kennis alleen maakt echter niet gelukkig. En dat is wat bijzondere scholen onderscheidt van de openbare: naast kennis wordt leerlingen ook de zin van het leven bijgebracht, het geloof, de dingen die de mens raken en gelukkig maken. Leerlingen krijgen daardoor een extra dimensie mee: Bildung, vorming.

Niet een door de overheid opgelegde algemene visie wordt hen bijgebracht, maar een die in vrijheid gekozen is. Dit verrijkt hen en maakt hen tot nadenkende adolescenten wanneer zij de school verlaten.

Liberaal format
De kijk op bijzonder onderwijs moet nu dus 'gemoderniseerd' worden, volgens de VVD-staatssecretaris. Dat komt neer op de introductie van een beperkend liberaal format. Het kabinet geeft de scholen minder ruimte om bijzonder te zijn.

Maar wat is er mis met een school die het geloof terug laat komen in een vak als levensbeschouwing, die leerlingen wil verrijken met het geloof als basis voor het leven?

Zeventig procent van de Nederlandse ouders ziet de meerwaarde van bijzonder onderwijs en stuurt hun kinderen naar dit type school. Waarom moeten deze scholen dan nu naar liberale pijpen dansen?

Staatspedagogiek
Dekkers voorgestelde 'moderniteit' kan ertoe leiden dat scholen hun identiteit moeten afleggen en zich los van hun eigen waarden moeten gedragen. Op een school gaat het dan alleen nog over kennisoverdracht.

De verheffing van dit format tot nieuwe staatspedagogiek mag dan passen in het handelen van dit kabinet, het doet onrecht aan eenieder die dit 'liberalisme' niet aanhangt. Het moderniseren van artikel 23 leidt tot een algemene opleiding tot liberale eenheidsworst.

De waarde van bijzonder onderwijs is gigantisch. De grote meerderheid van de Nederlandse ouders is dat met mij eens. De keuzevrijheid van al deze ouders is er straks niet meer.

Wij moeten het 'moderniseren' van artikel 23 stoppen. Normen en waarden, solidariteit en aandacht voor de menselijke waardigheid is wat Nederland gemaakt heeft. Sander Dekker moet met zijn handen van het bijzonder onderwijs afblijven. Leve de vrijheid van onderwijs!

Titus Frankemölle: rector van Kwadrant Scholengroep, lid van de commissie Identiteit & Kwaliteit van de Vereniging Katholiek Onderwijs (VKO)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden