Cevdet Y.

Dekker wijst opnieuw gratieverzoek van schutter 't Koetsiertje af

Minister Sander Dekker voor rechtsbescherming. Beeld ANP
Minister Sander Dekker voor rechtsbescherming.Beeld ANP

De moordenaar van zes mensen in het Delftse café 't Koetsiertje in 1983 krijgt opnieuw geen gratie. Minister Sander Dekker (rechtsbescherming) heeft een verzoek daartoe weer afgewezen.

Dat heeft advocaat Romke Wybenga van de veroordeelde Cevdet Y. maandag desgevraagd gemeld. De advocaat bereidt een nieuw kort geding voor, het dertiende, om alsnog gratieverlening te krijgen.

De minister had het vierde gratieverzoek in september afgewezen, maar in kort geding vond de rechter dat de Staat dat besluit moest herroepen en een nieuw besluit moest nemen. De voorzieningenrechter bepaalde begin november dat Dekker dat vóór 5 januari 2020 moest doen.

Y. werd in 1984 tot levenslang veroordeeld, maar woont sinds 2014 onder toezicht buiten de gevangenis.
Het Openbaar Ministerie adviseerde negatief op de gratie maar het gerechtshof in Den Haag, dat de verdachte ooit veroordeelde, had op zowel het derde als vierde gratieverzoek positief geadviseerd. Ook de reclassering was positief. Toch legde de Staat deze adviezen telkens naast zich neer. De laatste keer in november stelde de rechter dat Dekker dit niet zomaar mag doen. Dat kan alleen als er zwaarwegende feiten en omstandigheden zijn die de strafrechter niet in zijn advies heeft meegenomen.

Wybenga vindt dat de motivering van de minister niet door de beugel kan. Het volgende kort geding dient volgens hem op 30 januari.

Een woordvoerster van Dekker zegt niets over het besluit, omdat het om een individuele kwestie gaat.

Lees ook:

Ook bij de langstzittende gevangene van Nederland mag de minister zelf beslissen over gratie

Y., die een levenslange gevangenisstraf uitzit vanwege een meervoudige moord, probeerde minister Sander Dekker van rechtsbescherming in juni via een kort geding te dwingen meer ­documenten naar het Openbaar Ministerie (OM) op te sturen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden