Dekker weigert islamitische school te bekostigen

Het blijft onzeker of Amsterdam een islamitische school voor voortgezet onderwijs krijgt. Staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs weigert de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) bekostiging, schreef hij gisteren aan de Tweede Kamer.

Dekker is bang dat de nog op te richten school leerlingen van de maatschappij zou laten afkeren. Het is de eerste keer dat een schoolbestuur om die reden geen bekostiging krijgt. Maar volgens Dekker is er sprake van een 'uitzonderlijke situatie'. Hij wijst op uitlatingen van een voormalig bestuurslid van de stichting in juni 2014. Die betuigde op Facebook steun aan IS. De bestuurder vertrok, maar de rest van het bestuur nam in eerste instantie geen afstand van zijn uitlatingen.

Dekker besloot daarom de onderwijsinspectie op het bestuur af te sturen. Die moest onderzoeken of de school geloofwaardig aan haar taken - kwalitatief onderwijs, burgerschap, goed bestuur - kon voldoen.

De SIO weigert echter mee te werken, schrijft Dekker. De stichting 'betwist de wettelijke grondslag' voor die aanpak. Volgens Dekker is het mede daarom de vraag of het bestuur in staat is kinderen wegwijs te maken in onze samenleving.

Volgens hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens doet Dekker daarmee iets dat wettelijk helemaal niet kan. "Het staat niet in de wet dat de bekostiging van een school geweigerd kan worden omdat men niet voldoet aan burgerschapsnormen - wat dat ook moge zijn - of niet wil meewerken aan onderzoek." Het ministerie heeft de oprichting van de school bovendien al jaren geleden goedgekeurd.

De oprichting blijft voortslepen. Nadat de vorige islamitische school, mede door slecht onderwijs, de deuren sloot, werd de SIO opgericht. De gemeente weigert de school echter een pand. Volgens de Raad van State moet Amsterdam wel met een pand over de brug komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden