Dekker is bepaald niet consequent in zijn denken over publieke omroep

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Staatssecretaris Sander Dekker van cultuur en media heeft keurig naar de Raad voor Cultuur geluisterd. Veel van het advies van de raad uit maart van dit jaar is terug te vinden in zijn voorstellen voor hervorming van de publieke omroep.

Al bij het uitkomen van dat advies werd geconstateerd dat de conclusies op twee gedachten hinkten. Enerzijds de ledenverenigingen, waarop het bestel rust, en anderzijds meer macht voor de zenderhoofdredacteur en toegang tot de zenders van onafhankelijke producenten.

Zolang die twee gedachten in één bestel worden samengeperst, wordt de rol van ledenomroepen gemarginaliseerd. Altijd al een streven van Dekkers VVD, maar laat hij daar dan ook eerlijk over zijn.

Het venijn in de presentatie van zijn plannen zat in de voorbeelden die Dekker noemde van programma's waarvoor geen plaats meer zou moeten zijn bij de publieke omroep. Het platte amusement wil hij onderscheiden van het kennelijk minder platte amusement. Voor de 'Slechtste chauffeur van Nederland' is in zijn wijze van zien geen plaats meer, voor ander amusement kennelijk wel. Klaarblijkelijk valt ook het betaalde voetbal daar onder, want Dekker noemt dat niet als voorbeeld. Hooguit wil hij - terecht - dat openbaar wordt wat het voetbal Hilversum kost.

De politiek schrok tot nu toe terug zich te bemoeien met de inhoud van programma's, maar Dekker breekt met die traditie. Daar zou niets op tegen zijn als de staatssecretaris ook consequent is en scherper definieert wat eigenlijk een publieke omroep is of zou moeten zijn. Het is te mager om te stellen dat alles wat commerciële omroepen ook doen (en vaak beter) dus niet een publieke taak kan zijn.

De redenering van Dekker consequent volgend zou de publieke omroep niet meer resten dan een aanvullende taak op het aanbod van de commerciële omroepen. Het is zeer de vraag of we die kant op moeten. De belastingbetaler is verplicht de publieke omroep te betalen en mag daarvoor ook wat terugvragen, ook als cultuur of educatie - om maar twee voorbeelden te noemen - niet zijn belangstelling hebben.

Vanuit de redenering van Dekker is het verbazingwekkend dat hij voor de televisie drie publieke zenders handhaaft. Aanvulling op de verstrooiing van commerciële zenders vergt minder zendtijd.

Had hij een of meer zenders opgeheven, dan had Dekker de belastingbetaler beter kunnen uitleggen waarom hij dient bij te dragen aan een publieke omroep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden